Foto:
Foto:
Vlada je določila pravila sodelovanja funkcionarjev v vlogi predavateljev.

Vladnemu svetu za gospodarski razvoj bo predsedoval ekonomist Mićo Mrkaić, člani pa so postali še: Marko Kranjc, Ljubo Sirc, Jože P. Damijan, Igor Masten, Sašo Polanc, Tomaž Prosen, Anton Jurgetz, Matjaž Gantar, Ivo Boscarol ter Janez Šušteršič.

Svet za gospodarski razvoj bo dajal mnenja in predloge predsedniku vlade glede makroekonomske politike, zagotavljanja ugodnega okolja za podjetništvo in globalno konkurenčnost slovenskega gospodarstva ter drugih ekonomsko-razvojnih vprašanj nacionalnega pomena.

Za bolj operativen Ovse
Projektno skupino za predsedovanje Ovseju bo vodil nekdanji zunanji minister Boris Frlec. Slednji bo po besedah zunanjega ministra Rupla kot preizkušen diplomat skupini dal večjo težo, kot jo je imel dosedanji vodja skupine Aleksander Geržina. Skupina, ki bo delovala s stalno slovensko misijo pri Ovseju na Dunaju, bo s pomočjo ostalih ministrstev, institucij in vladnih služb vodila projekt predsedovanja tej organizaciji.

Kot je povedal minister Rupel, bo osrednja naloga Slovenije kot predsedujoče Ovseju v prihodnjem letu reforma organizacije, ki naj bi s tem postala bolj operativna. Posebno pozornost bo Slovenija po napovedih zunanjega ministra namenila JV Evropi.

Rous v skupščini Kada
Imenovani pa so bili tudi novi člani skupščine Kapitalske družbe, saj je stari mandat že potekel. Novi člani skupščine so postali Gregor Gomišček, Bogomir Špiletič, Mićo Mrkaić, Matjaž Janša, Drago Šiftar, Dragica Jazbec, Rado Likar, Davorin Krajnc, Ervin Bužan, Marjan Senica, Marko Pogačnik, Mateja Perger, Nada Skuk, Anton Rous in Jože Jeraj. Za državnega sekretarja v službi vlade za strukturno politiko in regionalni razvoj pa je bil imenovan Franci Rokavec.

Vlada je tudi zvišala trošarine na cigarete, tako da bo s 1. januarjem 2005 škatlica najbolje prodajanih cigaret namesto 410 stala 420 tolarjev. Zvišanje trošarin bo v državni proračun v šestih mesecih prinesla za 500 milijonov tolarjev več sredstev.

Funkcionarji bodo predavali zastonj
Sprejeti so bili tudi vladni sklepi, s katerimi so po novem določena pravila za sodelovanje vladnih funkcionarjev in javnih uslužbencev kot predavateljev na seminarjih, posvetih in podobnih oblikah usposabljanj. Vlada je sklenila, da ministri in državni sekretarji proti plačilu ne smejo sodelovati na tovrstnih dogodkih s svojega delovnega področja.

Če ocenijo, da bi bilo sodelovanje koristno, morajo zavrniti ponujeni honorar, lahko pa se dogovorijo, da se predvideni honorar izplača v korist države ali za dobrodelne namene.