SDS ima možnost uporabe pravnih sredstev, trdi informacijska pooblaščenka. Foto: MMC RTV SLO
SDS ima možnost uporabe pravnih sredstev, trdi informacijska pooblaščenka. Foto: MMC RTV SLO
SDS
SDS je pozive in odločbo informacijske pooblaščenke objavil na spletni strani in ravnanje pooblaščenke označil za šikaniranje. Pirc Musarjeva odgovarja, da je "SDS prvi zavezanec, ki izvajanjezakonitih pristojnosti informacijskega pooblaščenca razglaša za šikaniranje in vztrajno krši pravico posameznikov do informacijske zasebnosti," Foto: SDS


Kot poudarja Nataša Pirc Musar, je informacijski pooblaščenec lani vodil 635 inšpekcijskih nadzorov in uvedel 279 postopkov o prekršku. Podoben pripad zadev je v letošnjem letu. "SDS pa je prvi zavezanec, ki izvajanje zakonitih pristojnosti informacijskega pooblaščenca razglaša za šikaniranje in vztrajno krši pravico posameznikov do informacijske zasebnosti," je informacijska pooblaščenka zapisala v sporočilu za javnost.

SDS: Šikaniranje se nadaljuje
"Ker želimo, da je delo nadzornikov, kot je informacijski pooblaščenec, javno in podvrženo lastni presoji odgovornih državljank in državljanov, objavljamo dokumente, ki smo jih prejeli včeraj, 27. 7. 2009 in ki razkrivajo nadaljnje šikaniranje največje opozicijske stranke. Do zrele demokracije nas očitno čaka še dolga pot. Vse kaže, da je nekdo pozabil, da so odločbe uradnih organov izdanih v Republiki Sloveniji javna listina, časi tajnih uradnih listov in dokumentov pa so se končali z letom devetdeset," se je glasil torkov zapis na spletnem mestu SDS-a, ki sta mu bila pripeta dva poziva in ena začasna odločba, ki jih je stranka prejela od informacijske pooblaščenke.

IP: Poskusite s pravnimi argumenti
Slednja tako opozarja, da ima SDS kot vsak zavezanec, ki se ne strinja z odločitvijo informacijskega pooblaščenca, pravico do pravnega sredstva. "Kolikor je zavezanec namesto prava izbral politiko pritiska, je to njegova odločitev, vendar pa v pravni državi to ni pot, ki bi pripeljala do morebitne spremembe upravne odločbe. Zavezanci se proti odločitvam informacijskega pooblaščenca borijo s pravnimi argumenti, ne pa s pavšalnimi, površnimi in neargumentiranimi političnimi obtožbami," poudarja Pirc Musarjeva.

Informacijska pooblaščenka dodaja, da so upravni organi pri delu vezani na ustavo in zakone ter da tako deluje in bo tudi v prihodnje deloval informacijski pooblaščenec. Javnost in odprtost dela je eno izmed temeljnih vodil, ki mu sledi informacijski pooblaščenec, tudi z objavami na spletni strani. Vendar to še ne pomeni, da so odločbe upravnih organov vedno v celoti prosto dostopne informacije javnega značaja, kot si razlaga zavezanec. Eno izmed zakonskih izjem predstavlja varstvo osebnih podatkov. Če so v dokumentih varovani osebni podatki, je treba te podatke pred javno objavo prekriti.

Začelo se je med predvolilno kampanjo
Informacijski pooblaščenec je zaradi nezakonite obdelave osebnih podatkov v volilni kampanji 2008 januarja letos že izdal eno določbo o prekršku zoper politično stranko in njeno odgovorno osebo. Tako politična stranka kot tudi njena odgovorna oseba sta določeno globo v februarju 2009 brez ugovorov plačala. Zaradi domnevne nezakonite obdelave osebnih podatkov v volilni kampanji 2008 pa poleg postopka zoper SDS informacijski pooblaščenec, kot navaja v sporočilu za javnost, vodi še en inšpekcijski postopek.