Foto:
Foto:
Predsednika Hrvaške in Slovenije, Stipe Mesić in Janez Drnovšek, sta opozorila na potrebno politično ozračje.

Maurizio Gasparri je kot odziv na četrtkovo srečanje slovenskega in hrvaškega predsednika na Bizeljskem dejal, da bi morali Slovenija in Hrvaška, če želita v polni meri postati del Evrope, javno in dokončno izraziti samokritiko glede pokolov Italijanov, ki naj bi jih zagrešili komunistični privrženci.

Po Gasparrijevem mnenju film Srce v breznu nima zahtev znanstvene rekonstrukcije, ampak je zgolj film, ki je končno odprl poglavje resnice, tako v Italiji kot v Evropi. Gasparri pravi, da je bilo to zgodovinsko poglavje zamolčano po krivdi komunistov, levice in vseh italijanskih vlad, ki naj bi zgodovinsko resnico raje potisnile v ozadje.

Mesić: V fojbah mnogi zločinci
Srce v breznu je tako zgolj na preprost način prikazal resničnost o pokolih, ki so bili izvršeni na vzhodni italijanski meji, pravi Gasparri in dodaja, da bi razjasnitev teh zgodovinskih dogodkov pomenila vodilo za mirno sožitje generacij, ki so jim ti pokoli nekaj tujega in ki bi prav zato morali imeti toliko poguma, da pogledajo resnici v oči.

Drnovšek in Mesič sta na Bizeljskem govorila tudi o predvidenem skupnem srečanju z italijanskim predsednikom Carlom Azegliom Ciampijem. Na vrhu bi predsedniki dokončno rešili odprta vprašanja s konca druge svetovne vojne. Po Drnovških in Mesićevih izjavah je srečanje v pripravi, vendar pa mora zanj dozoreti tudi politično ozračje. Mesić je dejal, da so bili mnogi, ki so končali v fojbah, krivi za zločine na Hrvaškem in v Sloveniji in da je treba tudi to upoštevati .