Poslanci naj bi takoj po koncu redne seje spet sedli v svoje klopi. Foto: RTV Slo
Poslanci naj bi takoj po koncu redne seje spet sedli v svoje klopi. Foto: RTV Slo
Milan M. Cvikl
Po mnenju Cvikla vlada še vedno ni odgovorila na enostavno vprašanje. Foto: RTV Slo

Poslanci naj bi v svoje klopi sedli še ta teden, po koncu rednega majskega zasedanja. Dokončno odločitev bo sprejel kolegij predsednika DZ-ja, ki se bo sešel v torek.

Kolegij je sicer prejšnji teden odločil, da se bosta noveli zakonov obravnavali po skrajšanem postopku na junijski seji, čemur pa nasprotujejo v LDS-u in SD-ju.

V skladu z novelama status civilne žrtve ne bi bil več odvisen od vojaške sile, po vojni umorjene osebe pa bi bile obravnavane kot žrtve revolucionarnega nasilja.

LDS za sejo o evropskih zadevah
LDS pa naj bi še pred 22. majem, ko bodo predstavniki članic EU-ja razpravljali o finančni perspektivi, predlagal sklic izredne seje.

Na t. i. konklavu bo vsaka članica predstavila svoje stališče do finančne perspektive, slovenska vlada pa po besedah poslanca Milana M. Cvikla še vedno ni odgovorila na vprašanje, kaj je za Slovenijo še sprejemljivo.

Cvikl je vlado obtožil, da krši zakon o sodelovanju med vlado in DZ-jem, ki določa, da mora pogajalsko izhodišče, ki ga vlada zastopa v Svetu EU-ja, prej potrditi parlament.

Finančni minister Andrej Bajuk je v odzivu dejal, da mora vlada najprej prejeti kompromisni predlog luksemburškega predsedstva, šele nato pa bo lahko zavzela stališča in o njih obvestila parlament. To naj bi se zgodilo v prihodnjih nekaj tednih.