Vodstvo stranke po končanem zasedanju sveta. Foto: EPA
Vodstvo stranke po končanem zasedanju sveta. Foto: EPA
Aleš Gulič
Gulič je prepričan, da je tok odhodov iz LDS-a za zdaj končan. Foto: RTV SLO

Guličeva protikandidata sta bila njegov poslanski kolega Tone Anderlič in predsednik strankinega odbora za enake možnosti in invalide Luj Šprohar. Novi generalni sekretar stranke je postal njen nekdanji poslanec v DZ-ju Dorjan Maršič.

Novi predsednik sveta stranke je prepričan, da bo prostor liberalizma v sloveniji zapolnil tudi LDS, kakršnega so ljudje navajeni. Prepričan je, da bo stranka dobila tudi nove člane, predvsem zaradi zadnjih dogodkov v Sloveniji. Predsednik stranke Jelko Kacin je dejal, da "nima stranka nikogar preveč in marsikoga ima premalo".

Izvršni odbor brez Ropa
Po zasedanju sveta stranke se je popoldne sešel še njen izvršni odbor. Ta še ni popoln, saj so danes imenovali le šest od sedmih članov odbora. Seje se ni udeležil vodja poslanske skupine Anton Rop, kar je predsednik stranke Jelko Kacin obžaloval, kljub temu pa je prepričan, da ni treba delati še nobenih sklepov. S tem se je odzval na namigovanja, da bi lahko stranko zapustil še Rop in se pridružil Socialnim demokratom.

Po zasedanju sveta stranke se je Kacin odzval tudi na vabilo, ki naj bi ga premier Janez Janša ponovno naslovil tudi na LDS, naj se pridruži partnerstvu za razvoj. Dejal je, da gre za dokument, do katerega stranka že ima stališče. Kljub temu bo poslanska skupina o predlogu Janeza Janše razpravljala v torek.

Iz nekdaj največje stranke sta pred dnevi izstopili Majda Širca in Cveta Zalokar Oražem ter se pridružili skupini nepovezanih poslancev, predtem prav tako članov LDS-a. Skupno so v petek ustanovili društvo Zares in izrazili upanje, da se bo to prelevilo v stranko, ter napovedali nastop na državnozborskih volitvah leta 2008.