Pripadnikov Slovenske vojske ni več na misiji v Afganistanu. Foto: BoBo
Pripadnikov Slovenske vojske ni več na misiji v Afganistanu. Foto: BoBo
Roman Jakič
Jakič je v Odmevih govoril o varčevanju in pripravljenosti Slovenske vojske. Foto: MMC RTV SLO

Slovenska vojska je bila v silah ISAF-a v Afganistanu navzoča 10 let - od marca 2004. V vseh teh letih je v Afganistanu delovalo več kot tisoč pripadnikov Slovenske vojske. Postopno se je število zmanjševalo - medtem ko je največji kontingent SV-ja v tej državi doslej štel 93 pripadnikov, je letošnjega januarja tja odpotovalo 35 pripadnikov SV-ja, od tega dva civilna strokovnjaka.

Nazaj bi se morali vrniti junija, a kot je minister Roman Jakič povedal v Odmevih, so se vsi vojaki vrnili že v ponedeljek.

V zadnjem incidentu poškodovanih ni bilo
Slovenski vojaki so bili v tem času udeleženi v nekaj resnih incidentih. Zadnji se je zgodil januarja, ko je bil en vojak ustreljen v nogo. Lanskega novembra je bilo napadenih šest slovenskih vojakov, a poškodovanih ni bilo na nobeni strani.

Maja 2011 je bila v napadu na sedež skupine za obnovo provinc (PRT) v Heratu lažje ranjena slovenska civilna strokovnjakinja, julija 2005 pa je slovensko vojaško vozilo tipa hummer s štirimi vojaki zapeljalo na mine - eden je imel nato manjše težave s sluhom.

Jakič v pogon spravil "vse železje"
Minister Jakič pa se je v Odmevih dotaknil tudi opremljenosti Slovenske vojske: "Na ministrstvo sem prišel lani marca, in če ne drugega, mi je uspelo v pogon spraviti tudi vse železje, ki je ležalo. V pogon sem spravil falcona, ki zdaj vsaj leti. (...) V pogon smo spravili ladjo, ki je zasidrana na živilskem terminalu v Kopru, mi pa smo jo poslali vsaj v Lampeduso. Končno bomo uporabili tudi Rolo 2, ki je vredna 10 milijonov in je trohnela v skladišču, zdaj pa bo služila bolnikom in osebju bolnišnice Jesenice."


Ameriških šestkolesnikov ne potrebujemo

O šestkolesnikih, ki jih v Afganistanu državam ponuja ameriška vojska, pa je Jakič povedal, da Slovenska vojska takih vozil glede na strokovne ocene ne potrebuje. Donacija predstavlja golo vozilo, nanj pa je nato treba namestiti opremo. "Za donacijami in sponzorstvi vedno stojijo komercialni interesi," je dodal. Hrvaška država je sicer od Američanov prevzela 200 šestkolesnikov.

"Z ameriško vojsko sodelujemo, dali smo jim spisek nabora opreme, ki bi jo potrebovali. Se pa zapleta s tem, da je to treba pripeljati iz Afganistana in da je nato treba plačati določene dajatve, čeprav gre za donacijo." To bi po njegovih besedah odvzelo preveč proračunskega denarja ministrstvu za obrambo, ki mora biti namenjen posodobitvi vojske.

Spomnil je, da smo tudi rabljen radarski sistem Roland dobili za eno nemško marko, a bi po vseh stroških rezervnih delov in drugega "lahko kupili tudi novega".

Za patrie bi nazaj dobili le 10 milijonov
Za patrie bi nazaj dobili le 10 milijonov