Jankovič sprašuje premierja, ali je v oddaji Vroči stol potrdil, da je dosegel dobro ceno, ko je on prodal Mercator po ceni 38.000 tolarjev. Foto: RTV SLO
Jankovič sprašuje premierja, ali je v oddaji Vroči stol potrdil, da je dosegel dobro ceno, ko je on prodal Mercator po ceni 38.000 tolarjev. Foto: RTV SLO
Župan je še povedal, da je v vrtce vključenih 79,5 odstotka otrok, kar MOL postavlja na prvo mesto v državi. Foto: MMC RTV SLO

"Nisem zasledil, da bi premier demantiral zelo jasne izjave predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota, ki je dejal, da je 12. avgusta lani kupil delnice Mercatorja za Laško, predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar pa za Istrabenz, od predsednika vlade Janeza Janše," je dejal nekdanji prvi mož Mercatorja.

Po Jankovićevih besedah je zanimivo, da Janša po eni strani trdi, da se s prodajo Mercatorja ni ukvarjal, po drugi pa označuje iztrženo ceno kot dobro.

Delo preiskovalne komisije DZ-ja, ki preučuje domnevno sporne prodaje deležev Kada in Soda v 83 družbah, je Janković označil za "burlesko". Dejal je, da če bi komisija opravljala svoje delo, bi soočila vse udeležence tistega sestanka.

Janša vidi prodajo Mercatorja kot napako
Premier Janez Janša je že novembra lani izjavil, da je bila prodaja paradržavnega deleža Mercatorja napaka. Povedal je, da se odgovornosti ne izogiba, saj bi vlada po njegovem mnenju, čeprav nima formalnih pristojnosti, prodajo lahko preprečila, če bi menila, da gospodarstveniki ne bodo držali besede. Hkrati je povedal, da je Janković za delnico ponujal veliko manj, kot je bila dosežena cena, ko je dejansko prišlo do prodaje.

Janković: Glede vrtcev Ljubljana izjemno socialna
Na novinarski konferenci je nato Janković kot župan Ljubljane govoril še o ljubljanskih vrtcih. Po njegovih besedah je Ljubljana glede vrtcev izjemno socialna, saj starši povprečno plačujejo 23,23 odstotka stroškov, državni pravilnik pa določa do 36 odstotkov plačila staršev.

Za podražitev vrtcev za 5,4 odstotka v prvem in 14,6 odstotka v drugem starostnem obdobju so se na MOL-u odločili zaradi višjih plač in stroškov. Glavna novost je poenotenje cene, tako da bodo starši za enak program v vseh ljubljanskih vrtcih plačevali enako, za pol ure pa se bo tudi podaljšal delovni čas.