Janković je člane komisije pozval, naj na podlagi novih dejstev, ki jih je razkril kupec, računskemu sodišču še enkrat predlagajo revizijo prodaje omenjenega deleža Mercatorja. Foto: MMC RTV SLO
Janković je člane komisije pozval, naj na podlagi novih dejstev, ki jih je razkril kupec, računskemu sodišču še enkrat predlagajo revizijo prodaje omenjenega deleža Mercatorja. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik komisije je Jankoviću očital, da je želel sam prevzeti Mercator, nekdanji predsednik uprave Mercatorja pa je dejal, da se ni upal toliko zadolžiti. Foto: MMC RTV SLO
Janković zaslišan

Janković je pred preiskovalno komisijo dejal, da je bila prodaja Mercatorja politična po direktivi iz premierjevega urada Janeza Janše.

Hkrati je člane komisije za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij v zvezi z domnevnim oškodovanjem državnega premoženja pri prodaji deležev Kapitalske družbe d. d. in Slovenske odškodninske družbe d. d. v gospodarskih družbah spomnil na izjave prvega človeka Pivovarne Laško, Boška Šrota, da so se za nakup delnic Mercatorja dogovorili na sestanku s premierjem Janšo 12. avgusta 2005. Če je kupec izjavil, da so Mercator kupili na sestanku z Janšo pod istimi pogoji, potem Janković meni, da sta tako kupca kot prodajalca sodelovala usklajeno.

Janković: Morali bi začeti postopek ugotavljanja
Torej je šlo za nakup skupaj več kot 25-odstotnega deleža in bi morala kupca objaviti ponudbo za prevzem. Po Jankovićevem mnenju bi morali začeti postopek ugotavljanja krivdne odgovornosti tistih, ki so vodili postopke prodaje. Koliko naj bi bil oškodovan državni proračun, sam ne zna presoditi.

Predsednik komisije: Janković je sam želel prevzeti Mercator
Predsednik komisije Branko Marinič mu je oporekal, češ da sta delež v Mercatorju kupila dva kupca in nihče izmed njiju ni kupil več kot 25-odstotnega deleža. Marinič je zato poudaril, da naj ne bi šlo za prevzem, in Jankoviču očital, da je on sam takrat skupaj s še drugimi vodstvenimi delavci Mercatorja poskušal kupiti skoraj 30 odstotkov družbe.

Janković je pojasnil, da je predvideni menedžerski odkup predvideval nakup 24,9 odstotka delnic, in dodal, da si ni upal toliko zadolžiti, da bi lahko prevzel Mercator.

Preiskovalna komisija državnega zbora, pred katero je nastopil Janković, proučuje domnevno sporne prodaje deležev Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe v 83 gospodarskih družbah.

Janša: Janković ponujal bistveno manj
Premier Janša pa je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da je nekdanji Mercatorjev prvi človek za delnico ponujal veliko manj, kot je bila dosežena cena, ko je dejansko prišlo do prodaje, in to pove vse.

Zanimiva se mu je zdela tudi izjava Jankovića, da bi bile cene v Mercatorju nižje, če bi bil on še naprej na čelu družbe. "To je močna podpora vladnemu stališču, da trgovci izkoriščajo sedanji, ne povsem konkurenčen položaj v tej panogi," je menil premier in pojasnil, da so trgovci cene dvignili bolj, kot bi bilo to treba.

Starina Kosem pred komisijo februarja
Preiskovalna komisija bo 7. februarja zaslišala nekdanjo državno sekretarko na gospodarskem ministrstvu Andrijano Starina Kosem. Preiskava zajema vse prodaje, ki so sporne z vidika skladnosti z zakoni in drugimi predpisi ter z vidikov preglednosti in gospodarnosti, so sporočili iz DZ-ja.

Janković zaslišan