Lukšič in Jankovič konkretnih dogovorov o sodelovanju strank nista sprejela. Foto: BoBo
Lukšič in Jankovič konkretnih dogovorov o sodelovanju strank nista sprejela. Foto: BoBo

Janković je po sestanku dejal, da stranki na ravni poslanskih skupin že zdaj sodelujeta dobro, taki srečanje in pogovori tudi na ravni predsedstva obeh strank pa so po njegovih besedah še dodatna priložnost, da to medsebojno zaupanje še okrepijo.

Janković je celo prepričan, da bi pri današnjem srečanju lahko šlo za neki zametek nove leve koalicije, ki bo alternativa vladi. Ob tem je spomnil na parafirano koalicijsko pogodbo, ko je sam sestavljal vlado, ki pa pozneje ni bila podpisana.

Lukšič je bil glede omenjenega parafiranega dogovora bolj zadržan in dejal, da "preteklost sodi v zgodovino". Sam pa pričakuje, da bosta stranki v prihodnje dobro sodelovali, sodelovanja s PS-jem pa ne dojema kot prednostne naloge.

Lukšič še skeptičen
O sodnih postopkih, v katerih je trenutno Janković, Lukšič pravi, da v stranki vztrajajo, da si za partnerja želijo ljudi, ki "se ne sprehajajo med vlado, DZ-jem in sodišči".
Sicer pa so po besedah predsednika SD-ja govorili o načinu sodelovanja med strankama in o nekaterih odprtih vprašanjih, pri čemer je izpostavil novelo zakona o verski svobodi, NLB in način upravljanja državnega premoženja.
Za Jankovića NLB ideološka tema
Pri omenjeni noveli stranki sodelujeta že od njene vložitve v DZ, pri NLB-ju so po besedah Lukšiča ugotovili, da so sorazmerno blizu, bližje pa prihajajo tudi pri načinu upravljanja državnega premoženja. Janković sicer meni, da je NLB močna ideološka tema in da, kar se dogaja zdaj, je razprodaja državnega premoženja.
Današnje srečanje leve koalicije Janković razume kot ne samo zametek neke nove alternative, ampak tako, da bi dve stranki opozicije, ki imata skupaj 38 poslank in poslancev, lahko na področju izvršilne oblasti sodelovali veliko lažje, ker "imajo veliko dobrih kadrov", so zapisali v sporočilu za javnost.
Glede sodelovanja sta se stranki po besedah Lukšiča dogovorili, da bo to potekalo med poslanskima skupinama, pa tudi na ravni obeh predsednikov.