Foto:
Foto:
Slovenija ima pri zaščiti manjšin kot članica EU-ja nove adute, trdi Janša.
Postopke imenovanja na položaje v ZPIZ-u želi vlada poenostaviti.
Nekatere zapletene postopke še na davčni ne znajo takoj razložiti, pravi premier.

V proračunu, ki so ga podedovali od prejšnje vlade, niso načrtovani nekateri nujni izdatki, zato bodo predvidoma aprila pripravili rebalans.

Janša je kot največji uspeh vlade v prvih stotih dneh izpostavil operativni program dela za letošnje leto, ki omogoča sprotno spremljanje dela posameznih ministrstev. Povedal je še, da je začetek pogajanj Hrvaške za vstop v EU strateški interes Slovenije in da ima Slovenija kot članica EU-ja močnejše adute za zaščito svojih manjšin.

Manjšine lahko zaščitimo
Nič ne pomaga, da pri teh vprašanjih vlečemo okostnjake iz omar in se prepiramo o tistih vprašanjih, ki ne vplivajo na položaj manjšin. Italija mora spoštovati zakon o zaščiti slovenske manjšine, ki ga je sprejela in Slovenija bo to od nje tudi vedno zahtevala. Podobno se je Janša opredelil glede Avstrije. "Slovenija je nesporno naslednica nekdanje Jugoslavije, zato Avstrijska državna pogodba našo sosedo zavezuje k zaščiti manjšine."

Zakon o javnih uslužbencih je ustaven
Janša pričakuje, da ustavno sodišče novele zakona o javnih uslužbencih, ki sta jo v presojo vložila opozicijska LDS in ZLSD, ne bo razglasilo za neustavno, saj bi s tem za neustavno razglasilo tudi 12-letno vladavino LDS-a. Posamezna ministrstva so vladi že predala oceno stanja na posameznih področjih, zato bodo tam, kjer je ocena slaba, odgovorne zamenjali.

Za preglednejše postopke
Na vprašanje, zakaj so vladni predstavniki v skupščini Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pri imenovanju generalnega direktorja zavoda glasovali neenotno, Janša pravi, da ne bi bilo nič drugače, če bi vsi glasovali enotno. Skupščina ima 30 članov, predstavnikov vlade pa je sedem. Gre za nepregleden sistem imenovanja, ki ga želijo narediti preglednejšega, je še pojasnil premier.

Z ustavnim zakonom rešiti izbrisane
Vlada bo vztrajala pri reševanju vprašanja izbrisanih z ustavnih zakonom. To so predlagali kot opozicija in zdaj bodo pri tem vztrajali. Po Janševih besedah je treba omejiti možnost napada na slovenske finance prek visokih odškodnin, kar pa je možno le z ustavnim zakonom.

Davčne reforme še ne bo
Posebna skupina pri ministrstvu za finance preučuje možnosti za poenostavitev davčnih postopkov, ki so nekje tako zakomplicirani, da niti davčni urad ne ve, kako bi stvar razlagali. Večje nepravilnosti bodo po Janševih besedah odpravljene šele z nekaterimi spremembami davčne zakonodaje. Pri tem ne gre za novo davčno reformo, saj je pred njo potrebna temeljita analiza stanja in zato zagotovo ne bo uvedena 1. januarja 2006.

Boscarol predstavil osebni predlog
Janša je bil kritičen tudi do načrtnega enačenja osebnih predlogov članov vladnega strateškega sveta s stališči vlade. Pri tem je omenil predlog Iva Boscarola o obdavčitvi oseb, ki nimajo otrok. "Gre za njegov predlog, saj lahko v imenu sveta v javnosti nastopa le njegov predsednik po predhodnem dogovoru s premierjem."