Janša zahteva med drugim tudi umik Šrotovih izjav o parkiranju delnic Petrola, Term Čatež, IBI Kranj in Palome. Foto: MMC RTV SLO
Janša zahteva med drugim tudi umik Šrotovih izjav o parkiranju delnic Petrola, Term Čatež, IBI Kranj in Palome. Foto: MMC RTV SLO

Izjave Boška Šrota so v celoti neresnične. V intervjuju za Večer je prešel z insinuiranja na odkrito in neposredno laganje in prešel vse meje še sprejemljivega dialoga v demokratični družbi.

Zidar & Klemenčič, pravni zastopniki premierja.
Bojan Šrot
Šrot je v intervjuju še dejal, da je Janša celotno kampanjo in strategijo zanjo zastavil in še zaostril na vojni proti laškemu tajkunu. Foto: MMC RTV SLO
Tožbi med Janšo in Šrotom
Boško Šrot pred novinarji
Boško Šrot ovaden

Janša je civilno tožbo vložil zaradi "laži, ki jih je izrekel za časnik Večer." Premier v tožbi zahteva, da "predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot umakne lažne izjave, med drugim tudi izjavo o tem, da Janša parkira delnice Petrola, Term Čatež, IBI Kranj in Palome".

"Izjave Boška Šrota so v celoti neresnične. V intervjuju za Večer je prešel z insinuiranja na odkrito in neposredno laganje in prešel vse meje še sprejemljivega dialoga v demokratični družbi. Širjenja laži ne ščiti nikakršna pravica, še več, zaradi ljudi je pomembno, da se laži razčistijo na za to edino pristojnem forumu - sodišču - in da se ugotovi odgovornost tistih, ki jih širijo,"

so zapisali v odvetniški pisarni Zidar & Klemenčič, ki zastopa Janšo v sporu.

Po mnenju premierjevih pravnih zastopnikov, je še posebej nedopustna in žaljiva izjava prvega moža Laškega, da Janša posle parkiranja delnic zavestno izvaja tudi na demografsko ogroženih območjih in s tem neposredno ogroža "prav vsa delovna mesta".

Zaradi blatenja tožbo napovedala tudi Pivovarna Laško
V Pivovarni Laško so zagotovili, da so "vse izjave, trditve in kritike o delu Janeza Janše in njegove vlade v tem intervjuju resnične, utemeljene, podprte z listinskimi dokazi in pričami. Zaradi sistematičnega blatenja dobrega imena Pivovarne Laško in njenega vodstva bo tudi pivovarna vložila tožbo proti Janezu Janši," so zapisali v sporočilu za javnost.

Zapisali so še, da "namesto da bi predsednik vlade argumentirano odgovoril na kritike, usmerjene zoper njega in vlado, se zateka k piarovski tožbi, javnost pa bo še naprej ostala brez odgovorov" - na primer, zakaj je Sod prodal družbo IBI Kranj, zakaj vlada ni odreagirala na dogajanje v Palomi. V Pivovarni Laško so še opozorili, da se Janez Janša s takšnim medijskim manevrom ni izognil svoji dolžnosti, ki jo ima kot politik in predsednik vlade, da slovenskim državljankam in državljanom pojasni svojo vlogo pri kupčijah, ki mu jih Boško Šrot očita v intervjuju.

"Šrotova izjava je izrečena z očitnim namenom škodovati"
Nedopustnost, žaljivost in protipravne posledice izjave naj bi bile še toliko večje zato, ker gre za predsednika vlade, "ki ima med svojimi javnimi in prepoznavnimi cilji (pa tudi nalogami) tudi zmanjševanje brezposelnosti in ustvarjanja pogojev za hitrejši razvoj demografsko ogroženih območij," še dodajajo v odvetniški pisarni. Zato naj bi bila Šrotova izjava zavestna, izrečena z očitnim namenom škodovati.

Premier od Šrota zahteva 5 milijonov evrov odškodnine, ki naj gredo v korist Rdečega križa Slovenije in Karitasa.

Kaj je Boško Šrot povedal v intervjuju?
Prvi mož Pivovarne Laško je v intervjuju za Večer med drugim dejal, da je v zvezi s prodajo Mercatorja in Delom Janez Janša poiskal njega. Glede tega je dodal: "Ko je Janez Janša prišel na oblast, so pol leta premetavali delniške knjige in iskali pot do Dela, do medijev. Sestanek se ni zgodil na pobudo Pivovarne Laško. Z Andrijano Starina Kosem sva se spoznala zaradi Mercatorja in Dela, zaradi tega je vlada z mano stopila v stik po njej. Po nalogu predsednika vlade so me takrat začeli izsiljevati. Na eni strani Janša, na drugi strani Janković (Zoran Janković, nekdanji predsednik uprave Mercatorja, op. a.), ki je po Gantarju (Matjaž Gantar, prvi mož KD Gruupa, op. a.) ponujal roko vladi in ji zagotavljal, da bo Laško prisilil v prodajo Dela na drugačen način. S svojimi prodajnimi policami in metanjem naših izdelkov z njih."

Na vprašanje, ali so se odločili Delo posoditi vladi, da uresničijo ambicije v Mercatorju, pa je Šrot odgovoril: "Delo ni bilo posojeno, bilo je prodano. Imeli smo pogodbo z Gantarjem, 20 odstotkov Dela smo takoj prodali njemu z obvezo, da razliko prodamo tja, kamor bo določil Janez Janša. Potem se je Janša hitro skregal z Gantarjem. Kosmova me je takrat, ko je bila še v vladi, prosila v imenu Janše, da vzamemo v tem sporu Gantar-Janša Delo nazaj."

C. R.

Izjave Boška Šrota so v celoti neresnične. V intervjuju za Večer je prešel z insinuiranja na odkrito in neposredno laganje in prešel vse meje še sprejemljivega dialoga v demokratični družbi.

Zidar & Klemenčič, pravni zastopniki premierja.
Tožbi med Janšo in Šrotom
Boško Šrot pred novinarji
Boško Šrot ovaden