Premier meni, da se Ruplovim izjavam pripisuje prevelik pomen, saj strateško nič ne spreminjajo. Foto: MMC RTV SLO
Premier meni, da se Ruplovim izjavam pripisuje prevelik pomen, saj strateško nič ne spreminjajo. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z Dimtrijem Ruplom
Poziv Stjepana Mesića

Še posebej pa se jim prevelik pomen pripisuje v Sloveniji, saj naj ne bi bilo rečeno nič takega, kar bi kar koli strateško spremenilo. Rupel je namreč v Evropskem parlamentu dejal, da je Hrvaška praktično prekinila diplomatske odnose s Slovenijo.

Janša je tudi dodal, da zaradi parlamentarnih volitev na Hrvaškem med državama nekaj časa ni bilo resnih stikov, zdaj, ko je vlada izvoljena, pa že nekaj časa pričakujejo predlog rešitve glede ERC-ja. Po Janševih besedah je namreč na potezi Hrvaška, saj je ona tista, ki je spremenila stanje, ki je bilo soglasno dogovorjeno.

Rupel: Želim si srečanja z Jandrokovićem
Zunanji minister Dimitrij Rupel pa je zatrdil, da si želi čim prejšnjega srečanja s hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem.

Rupel je tudi izrazil prepričanje, da bodo težave med državama hitro urejene, če bo dobra volja na obeh straneh. Rupel je še dodal, da je na srečanje je pripravljen kadar koli bi našla čas in čeprav predlogi v tej smeri niso bili preveč uspešni, meni, da ne gre izgubiti upanja.

"Resnica je, da nisem izrekel nobene neresnice in tudi nobenega pretiravanja," je še dodal zunanji minister. Slovenski veleposlanik v Zagrebu Milan Orožen Adamič pa je v zvezi s tem izjavil, da zunanji minister ni dejal, da so odnosi med Hrvaško in Slovenijo resnično prekinjeni, saj naj bi s tem mislil na to, da se je s prejšnjo hrvaško zunanjo ministrico Kolindo Grabar Kitarović nazadnje sešel 17. februarja lani.

Mesić: Bojevite Ruplove izjave ne koristijo Sloveniji
Hrvaški predsednik Stipe Mesić pa je dejal, da ima Hrvaška dobre odnose s Slovenijo, vendar če bo Slovenija z vztrajanjem pri svojih stališčih onemogočila vstop Hrvaške v EU, bi bilo to katastrofalno za odnose v prihodnosti. "Lahko rečemo, da bo potem za vselej konec slovensko-hrvaškega prijateljstva," je še ostro dodal Mesić.

Hrvaški predsednik je pred petkovim srečanjem s slovenskim kolegom še dodal, da mora Hrvaška najti rešitev, če si želi čim prejšnjega članstva v EU-ju, in če bo rešitev našla skupaj s Slovenijo, bo to le še utrdilo prijateljske vezi. Mesić je tudi izjavil, da bojevite izjave, kakršne podaja slovenski zunanji minister, ne koristijo Sloveniji, ki se tako legitimira pred Evropo kot tudi pred domačo javnostjo.

Kresalova: Janša naj razmisli o ustreznosti zunanjega ministra
Predsednica LDS-a Katarina Kresal je kritično ocenila delo slovenskega zunanjega ministra in pozvala predsednika vlade, naj razmisli, ali je Rupel pravi človek za vodenje slovenske zunanje politike. O morebitni interpelaciji se v LDS-u zaenkrat še niso pogovarjali. Predsednica LDS-a pa se ni odzvala na objavo zaupnih dokumentov na MZZ-ju.

Pogovor z Dimtrijem Ruplom
Poziv Stjepana Mesića