Predsednik vlade Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Predsednik vlade Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Žiga Turk
Turk je pojasnil, da vlada pripravlja milejše ukrepe na področju družinske politike. Foto: BoBo

Predsednik vlade Janez Janša je pripravil srečanje vlade s poslanci vladne koalicije, na katerem so razpravljali o novelah zakonov za uravnoteženje javnih financ.

Po sestanku je dejal, da so koalicijske stranke še toliko bolj enotne, ker bodo, glede na stališča do fiskalnega pravila, opozicijske stranke pustile Slovenijo "v teh kriznih časih" na cedilu. "Koalicija bo pač prisiljena prevzeti vso odgovornost pri teh ukrepih in danes smo dosegli enotnost, ki kaže, da smo na to tudi pripravljeni," je zatrdil Janša.

O tem, da predsednik SD-ja Borut Pahor podpira zlato pravilo, je Janša dejal, da o tem ni bilo nikoli dilem, vendar je, kot pravi, problem v tem, da Pahorjeva podpora ni dovolj, saj potrebujejo za vpis zlatega pravila v ustavo vse glasove "manjše opozicijske stranke". "Upamo, da se bo to spremenilo, vendar ni možno predvideti časa, ko bi lahko DZ dokončno odločal o zapisu zlatega pravila v ustavo. Žal je situacija taka," je pojasnil.

"Vlada se z lastno koalicijo ne pogaja"
Na vprašanje, ali so na sestanku govorili tudi o zahtevah DeSUS-a in NSi-ja glede omilitve nekaterih varčevalnih ukrepov, je Janša odgovoril, da se vlada z lastno koalicijo ne pogaja. Kot je dejal, še ni mogoče reči, ali je prišlo do kakšnih sprememb v vladnih predlogih, ker se "na ta način" še niso pogovarjali, bo pa več jasno po obravnavi proračunskih dokumentov na posameznih delovnih telesih v DZ-ju, ko se bo pokazala morebitna potreba po spremembah "v eno ali drugo smer".

Poudaril je, da je koalicija pripravljena prisluhniti tako predlogom socialnih partnerjev kot tudi predlogom znotraj koalicije. "Kaj bomo spreminjali v mikro sliki ni jasno. Jasna je smer predloga in obseg. Številke, ki so v rebalansu niso izmišjene, so odraz realnega stanja," je zatrdil.

Izredna seja, na kateri bo DZ odločal o sprejetju varčevalnih ukrepov naj bi po Janševih besedah bila okoli 10. maja, že kmalu po tem pa se bo začela razprava o proračunu za naslednji dve leti.

Država naj bi sofinancirala 70 odstotkov vrtca za drugega otroka
Minister za izobraževanje Žiga Turk je pred srečanjem vlade s koalicijskimi poslanci potrdil, da pripravljajo predlog, po katerem naj bi bil otroški vrtec za drugega otroka plačljiv le 30-odstotno.

Pred sestankom koalicijskih strank je predsednica NSi-ja Ljudmila Novak pojasnila, da si NSi vedno prizadeva za do družin prijazno politiko in da je očitno tudi vlada naklonjena družini. "S to vlado se je mogoče pogajati. Jaz verjamem, da bodo na koncu ukrepi takšni, da bodo učinkoviti in državljanom prijazni," je zatrdila.

Jurša: Trdo se bomo pogajali
"Naš interes je, da bi bili v tej zadevi čim manj prizadeti upokojenci. Glede na to, da se pokojnine tudi s spremembo zakona ne spreminjajo, spreminjajo pa se sredstva za regres, bomo na tej točki poskrbeli, da bi upokojenci, ki imajo najnižje pokojnine, imeli takega, kot v lanskem letu," je dejal Franc Jurša (DeSUS).

Ali bo vlada DeSUS-u prisluhnila, bomo po njegovih besedah slišali na sestanku, ob čemer je pojasnil, da se bo treba za del sredstev za upokojence še boriti. Na vprašanje, ali bo DeSUS ob neupoštevanju njihovih predlogov zagrozil z izstopom iz koalicije, pa je odgovoril: "Mislim, da je koaliciji zelo pomembno, da vsi členi ostanejo znotraj nje in tako verjetno ne bo treba groziti, ampak se bomo trdo pogajali, da pride do teh rezultatov, ki smo si jih zastavili."

Žerjav: Če pridemo do referenduma, bo to pogubno
Predsednik SLS-a Radovan Žerjav je opozoril, da glede tega, pri katerih ukrepih bo vlada popustila, ni v koaliciji še nobenega dogovora in da bo to znano šele v prihodnjih dneh.

"Hočemo priti do rešitve, ki bo sprejemljiva za vse, da se izognemo pogubnemu referendumu. Če pridemo do referenduma, bo to pogubno za to državo. Ne želim strašiti, ampak to je dejstvo. Nobena vlada eno leto po padcu referenduma ne more uporabiti teh ukrepov. Veste, kaj to pomeni za državo? To je resno vprašanje," je še izpostavil.