DZ je delo začel s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade. Foto: RTV SLO
DZ je delo začel s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade. Foto: RTV SLO
Dušan Kumer
Poslanec SD-ja Dušan Kumer je bil kritičen do načina prodaje deležev Kada in Soda v Mercatorju. Foto: RTV SLO
Matej Lahovnik
Janša je zanikal navedbe poslanca LDS-a Mateja Lahovnika. Foto: RTV SLO
Andrej Bručan
Slovenija je po besedah Bručana že sprejela ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni. Foto: RTV SLO
Državni zbor
Poslanci bodo odločali tudi o razglasitvi ekološke cone. Foto: RTV SLO

Janša je v odgovoru na poslansko vprašanje Zmagu Jelinčiču (SNS) še dejal, da Slovenija ne izključuje arbitražnega načina reševanja mejnega vprašanja, in omenil ugoden mednarodni položaj Slovenije. Dodal je, da je ekonomski interes za rešitev vprašanja močan na obeh straneh.

Dušan Kumer (SD) in Matej Lahovnik (LDS) sta predsedniku vlade postavila vprašanja, povezana s prodajo deležev Kada in Soda v Mercatorju. Janša je dejal, da ni seznanjen z vsebino pogodbe, in zavrnil očitke poslanca LDS-a Mateja Lahovnika o politični korupciji.

Vlada bo ukrepala v primeru nepravilnosti
Kumra je zanimalo, ali bo Janša ukrepal zoper odgovorne, ki so dopustili, da se je umik države iz Mercatorja zgodil na nepregleden način in v škodo davkoplačevalcev. Janša je odgovoril, da je vlada dolžna ukrepati, ko pristojni organi ugotovijo, da je bilo kaj narobe, ne pa na podlagi časopisnih člankov ali medijske gonje.

Vlada po Janševih besedah nima nobenih težav v zvezi z revizijo teh poslov in tudi vseh drugih, ki sta jih sklenila Kad in Sod.

Janša zanikal Lahovnikove navedbe
Vlada ni prodajala deležev v Mercatorju in upam, da tudi prejšnja vlada ni prodajala deležev v Leku, temveč da so to delali pristojni organi po postopkih, ki so določeni z zakonom, je Janša.

Glede umika Kada in Soda iz gospodarstva je Janša dejal, da potekajo po enakih postopkih kot doslej. Janša je izrecno zanikal navedbe Lahovnika, da bi se on ali vlada odločala, sklepala in se pogovarjala o konkretnih poslovnih aktivnostih ali določala cene delnic.

Tanko o zatiranju proste konkurence
Poslanec Jože Tanko (SDS) je Janšo povprašal, kaj namerava vlada narediti, da bi preprečila dajanje prednosti nekaterim gospodarskim družbam, kot se je zgodilo v primeru Petrola in Geoplina. Janša je napovedal, da bodo skušali sanirati škodljive posledice pogodbe, ki jo je sklenila že prejšnja vlada pod vodstvom Antona Ropa.

Majhne možnosti za ptičjo gripo
Minister za zdravje je v odgovoru na poslansko vprašanje zagotovil, da je v Sloveniji in v EU-ju majhna možnost za izbruh ptičje gripe. Slovenija je po besedah Andreja Bručana že sprejela ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni, med drugim tudi prepoved uvoza in prevoza perutnine. Pojasnil je še, da ima veterinarska uprava pripravljen tudi načrt ukrepov v primeru izbruha ptičje gripe.

Nove tablice v dveh do treh mesecih
Notranji minister Dragutin Mate pa je v pojasnilu glede registrskih tablic pojasnil, da bo ministrstvo v enem mesecu pripravilo nov razpis za izdelavo in dobavo tablic. Nove tablice naj bi bile pripravljene v dveh do treh mesecih.

Razglasili naj bi ekološko cono
Prva seja po parlamentarnih počitnicah bo obsežna in pomembna, saj bodo na njej med drugim razglasili zaščitno ekološko cono in epikontinentalni pas ter sprejeli podlage za kohezijske regije, katerih število bo določila vlada. Ti dve temi bosta na vrsti proti koncu seje v začetku oktobra.

V DZ-ju so že na današnji seji uporabili nadgrajeni konferenčno-glasovalni sistem s samodejnim izklopom mikrofonov. To pomeni, da se mikrofon po preteku časa samodejno izklopi.