V svojem nagovoru županom je Janša govoril tudi o splošnem stanju v državi. Foto: RTV SLO
V svojem nagovoru županom je Janša govoril tudi o splošnem stanju v državi. Foto: RTV SLO
Tabla ljubljanske upravne enote.
Občine trdijo, da država obveznost financiranja družinskih pomočnikov prelaga na njihova ramena. Foto: RTV SLO

Na srečanju z župani je premier županom zagotovil, da bo šla vladna politika v smer izboljševanja področja lokalne samouprave in zagotavljanja njene dejanske vloge. Ustava lokalnim skupnostim namreč zagotavlja avtonomnost.

Cilj vlade ostaja ustanovitev pokrajin, in sicer z ustavnimi spremembami. Če to ne bo mogoče, bodo pokrajine skušali ustanoviti znotraj obstoječega ustavnega okvira.

Več o vladnih reformah si preberite tukaj.
Janša je vnovič poudaril nujnost vladnih reform, ki so po njegovem del splošne evropske zavesti. O reformah sta županom spregovorila tudi vodja vladnega odbora za reforme Jože P. Damijan in nacionalni koordinator za izvajanje lizbonske strateghije Janez Šušteršič.

Poleg premiera so se z župani srečali tudi minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar, minister za javno upravo Gregor Virant ter minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič.

Drobnič želi podporo občin
Med drugim se je razprava vrtela okrog financiranja družinskih pomočnikov, županskih plač, urejanja prostora in zadolževanja občin. Minister za delo Janez Drobnič je v razpravi o pravici do izbire družinskega pomočnika, ki jo
po zakonu o socialnem varstvu financirajo občine, kar pa jim povzroča obilo finančnih problemov, povedal, da gredo predlagane spremembe v korist občin.

Povedal je, da je v času, ko je vlada spremembe pripravljala, imela pogojno soglasje občin, pozneje pa te s predlaganimi spremembami niso več soglašale. Ker se občinam namenja večja sredstva, Drobnič ne razume, zakaj te predlogu niso naklonjene. Župani so nasprotno utemeljevali, da se obveznost financiranja družinskih pomočnikov s predlagano rešitvijo še vedno prelaga na ramena občin.

Virant o uravnoteženju plač
Minister za javno upravo Gregor Virant je med drugim predstavil vladne aktivnosti na področju plačnega sistema, ki je bil doslej zelo neenoten in nepregleden. Pojasnil je, da bodo plače nekaterim funkcionarjem povišane postopno do konca leta 2009. Med njimi so zlasti župani, saj so bile njihove plače v nekaterih primerih leta 1998 močno znižane. V povprečju naj bi se zvišale za 20 odstotkov.

Minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar pa bo zbranim županom predstavil novosti zakonodaje na področju lokalne samouprave, seznanili pa se bodo tudi s proračunoma za prihodnji dve leti in postopki za ustanavljanje novih občin.