Ministri so odobrili ustanovitev 12 novih občin. Foto: RTV SLO
Ministri so odobrili ustanovitev 12 novih občin. Foto: RTV SLO
Vlada Republike Slovenije
Vlada želi racionalizirati azilne postopke. Foto: RTV SLO
Železniški tiri
Vlada je določila, koliko tovornih vlakov mora voziti med stavko železničarjev. Foto: RTV SLO

Vlada se je strinjala z vladno službo za lokalno samoupravo in regionalno politiko ter sklenila, da nobeden izmed desetih vloženih predlogov za spremembo statusa občine ne izpolnjuje pogojev za pridobitev statusa mestne občine.

Sprejeti predlogi za ustanovitev novih občin:
- Apače
- Cirkulane
- Kostanjevica na Krki
- Sveta Trojica v
Slovenskih Goricah
- Središče ob Dravi
- Sveti Tomaž
- Makole
- Poljčane
- Ankaran - Hrvatini
- Renče - Vogrsko
- Straža
- Šmarješke Toplice

Služba za lokalno samoupravo in regionalno politiko je menila, da je 20 predlogov primernih za nadaljnjo obravnavo, 13 predlogov pa za to ne izpolnjuje pogojev. Združenje občin Slovenije, v katerem je 71 manjših in srednjih občin, je podprlo ustanavljanje novih občin.

Pukšič med poslance?
Ministrski zbor je na seji razrešil državnega sekretarja za Slovence v zamejstvu in po svetu Franca Pukšiča. Na njegovo mesto je vlada postavila slovenskega konzula v Trstu Zorana Pelikana (NSi). Pukšič naj bi se po razrešitvi vrnil v poslanske klopi.

O kmetijstvu prihodnjič
Vlada na seji ni obravnavala novele zakona o kmetijstvu, saj se je ministrica Marija Lučačič mudila v Bruslju, kjer so kmetijski ministri EU-ja danes sprejeli reformo trga sladkornega sektorja. Novela zakona o kmetijstvu želi pospešiti upravne postopke na agenciji za kmetijske trge in jih uskladiti z zahtevami EU-ja.

Oglejte si oddajo Omizje Občina v sleherno slovensko vas.

Političnim pribežnikom ukinjena žepnina


Vlada je v obravnavo DZ-ju po skrajšanem postopku poslala predlog novele zakona o azilu, ki uvaja mednarodno zaščito in več ukrepov za racionalizacijo azilnih postopkov in je usklajena s smernicami Sveta Evrope.

Uvedli naj bi krajše tožbene roke in odpravili žepnino, saj azilni dom zagotavlja popolno oskrbo in nastanitev.

Vlada je obravnavala tudi predlog novele zakona o avtorskih in sorodnih pravicah ter akcijski načrt za boj proti trgovini z ljudmi. Dala je soglasje za nakup zemljišč za sanacijo in graditev visokovodnih nasipov ob Muri. Vladni odbor za gospodarstvo bo namesto finančnega ministra Andreja Bajuka po novem vodil gospodarski minister Andrej Vizjak.

O stavki železničarjev ...
Ministrski zbor je sprejel tudi sklep o železniškem prometu med stavko. Sindikat železniškega prometa in vodstvo Slovenskih železnic se nista mogla dogovoriti o minimalnem obsegu opravljanja tovornih prevozov med stavko. Predlagani sklep, ki je v skladu z zakonoma o stavki in o železniškem prometu, določa, kateri tovorni vlaki morajo voziti med stavko in katera dela so nujna za zagotavljanje varnosti in urejenosti železniškega prometa.

... in reševanju vprašanj s Hrvaško
Vlada je danes sprejela sklep o ustanovitvi, sestavi in načinu dela medresorske delovne skupine za reševanje vprašanj s Hrvaško. Naloga delovne skupine bo obravnavanje posameznih odprtih vprašanj in oblikovanje usklajenih mnenj in predlogov rešitev, njen končni cilj delovanja pa je učinkovita uveljavitev in zaščita interesov Slovenije.