Franc Pukšič je odstopil z mesta državnega sekretarja za Slovence v zamejstvu in po svetu. Foto: RTV SLO
Franc Pukšič je odstopil z mesta državnega sekretarja za Slovence v zamejstvu in po svetu. Foto: RTV SLO

Pukšič je zato ocenil, da lahko naredi več v parlamentu.

Janez Janša, predsednik vlade
Državni sekretar Bogomir Špiletič
Špiletič je bil v zadnjih tednih v sporu s finančnim ministrom Andrejem Bajukom Foto: RTV SLO

Špiletičev odhod je bil načrtovan že ob njegovem prihodu na ministrstvo.

Premier Janša o domnevnem Špiletičevem odstopu

Pukšič, ki je premierju Janezu Janši predal nepreklicno odstopno izjavo, odstopa ni želel komentirati. Neuradno se je izvedelo, da naj bi bil poglavitni razlog za odstop spor z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom, ki naj bi šikaniral državnega sekretarja.

V četrtek ob 20.00 bo gost spletne klepetalnice zunanji minister Dimitrij Rupel.
Več o razlogih za odstop bo Pukšič podal v naslednjih dneh. Premier Janša je dejal, da obžaluje njegov odstop, saj je po njegovem mnenju delal dobro.

Pod njegovim vodstvom sekretariata je bilo doseženih več premikov v smeri Slovenija, Slovenci v zamejstvu in po svetu, je dejal.

Janša je pojasnil, da so se nekatera statusna vprašanja urada, ki je z mandatom nove vlade prešel izpod okrilja ministrstva za zunanje zadeve neposredno pod vlado, reševala prepočasi. Pukšič je zato presodil, da lahko naredi več v parlamentu, je dodal premier. Janša je tudi potrdil, da bo imenovan novi državni sekretar, vendar je še prezgodaj, da bi govoril o imenu.

Janša: Špiletič le začasno na položaju
Neuradno naj bi o odstopu z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za finance razmišljal še Bogomir Špiletič, poroča TV Slovenija. Razlog naj bi bila nesoglasja na finančnem ministrstvu.

Premier Janša je o morebitnem odstopu Špiletiča povedal, da je bil njegov odhod načrtovan že ob prihodu na ministrstvo. Po Janševih besedah naj bi Špiletič funkcijo prevzel za omejen čas, ki je že potekel. Minister Bajuk naj bi ga prosil za podaljšanje, vendar Janša ne ve, da bi se v zvezi s tem zgodilo kaj posebnega, je poročal Radio Slovenija.

Odhod zaradi Bajuka?
Špiletič naj bi bil v zadnjem času v sporu s finančnim ministrom Andrejem Bajukom, s katerim naj bi menda celo ne govorila. Eden izmed razlogov naj bi bil povezan s skupino za reformo davčne zakonodaje pod vodstvom doktorja Marka Kranjca, potem ko je Špiletič v zvezi z dokumentom dejal, da gre za dokaj nedodelan predlog prihodnjega zakona.

Predlagane spremembe naj ne bi bile v skladu z nekaterimi evropskimi direktivami, prinesle pa naj bi tudi manj proračunskih dohodkov. Kranjčevi komisiji so sicer na finančnem ministrstvu zagotovili, da to ni njegovo uradno stališče in da je Špiletič izrazil le osebno stališče.

Vabimo vas, da svoje mnenje o odstopih v vladi izrazite na forumu.
Bo Špiletič četrti po vrsti?
Če bo odstopil tudi Špiletič, bo to že četrti odstop v zadnjem mesecu in pol. Poleg Pukšiča sta do zdaj odstopila že tiskovni predstavnik vlade Jernej Pavlin, in sicer na začetku junija, in državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Gorazd Perenič, ki je odstopil v torek.

Pukšič je zato ocenil, da lahko naredi več v parlamentu.

Janez Janša, predsednik vlade

Špiletičev odhod je bil načrtovan že ob njegovem prihodu na ministrstvo.

Premier Janša o domnevnem Špiletičevem odstopu