Evropska komisija meni, da je slovenski vinjetni cestninski sistem nepravičen do tujcev, ki slovenske avtoceste uporabljajo le občasno. Foto: MMC RTV SLO
Evropska komisija meni, da je slovenski vinjetni cestninski sistem nepravičen do tujcev, ki slovenske avtoceste uporabljajo le občasno. Foto: MMC RTV SLO
Vinjete so se znašle tudi na spletnih straneh, kjer so jih preprodajali. Foto: MMC RTV SLO
Vlada ni sprejela odstopa Darsovcev

Kot je dejal po današnji seji vlade, tudi uvedba vinjet za krajši čas ne bo porušila finančne vzdržnosti vinjetnega sistema. Če bodo potrebne spremembe, bodo v veljavo stopile prihodnje leto, je še dodal Janša.

Prošnja za enomesečni odlog za odgovor
Slovenija je sicer na Evropsko komisijo naslovila prošnjo za odobritev enomesečnega odloga za odgovor na opomin glede vinjet. Odgovor bi moral biti tako pripravljen v mesecu dni po prejetju prvega opomina glede vinjetnega sistema cestninjenja, a so na ministrstvu za promet zaprosili za dva meseca časa, da bi počakali na sestavo nove vlade. Iz Bruslja so sporočili, da so prošnjo prejeli, a jo še analizirajo.


Bruselj predlagal vinjete za krajši rok
Naj spomnimo, da je Slovenija drugega oktobra prejela opozorilo, da je sistem cestninjenja nepravičen do tujih državljanov, ki slovenske avtoceste uporabljajo le občasno. Ti naj bi bili zaradi takih cen vinjet v precej slabšem položaju kot Slovenci. Kot menijo v Bruslju, bi lahko uvedli sedem- ali desetdnevne vinjete.

Bo komisija popustila?
Kot je povedal državni sekretar na ministrstvu za promet Peter Verlič, bi z odgovorom radi počakali do konstituiranja nove vlade, če pa se bo zgodilo, da Bruselj tega ne bo upošteval, bodo spoštovali odločitev in pripravili odgovor. Evropska komisija je sicer že ob izreku opomina sporočila, da podaljšanje roka ni mogoče.

Ob prejetju opomina je Verlič sicer dejal, da bo Slovenija ostala pri svojem stališču, razen če ne bodo prišli kakšni drugi argumenti.

Prav ob prejetju opomina pa je Patrick Vlačič iz SD-ja, ki se ga omenja kot bodočega prometnega ministra, opozoril, da je v preteklosti tudi Avstrija morala uvesti vinjete za kratek čas, zato bi bilo naivno pričakovati, da Sloveniji tega ne bo treba storiti.

Slovenija se brani že dlje časa
Različni pozivi o uvedbi vinjet za krajši rok so sicer prihajali tako pred kot po uvedbi, vlada pa je svojo odločitev branila s tem, da je nediskriminatorno, in da ne omejuje prostega pretoka oseb v okviru notranjega trga EU. Ves čas so tudi poudarjali pozitivne učinke uvedbe vinjet pri zagotavljanju večje pretočnosti.

Pojasniti pa je treba, da Evropska komisija s prvim opominom zaradi kršenja pravnega reda EU-ja začenja tudi postopek proti državi članici zaradi nespoštovanja evropskih pravil. Če odgovor opomnjene države za Komisijo ni zadovoljiv, pošlje še drug opomin, lahko pa primer konča tudi na Sodišču Evropskih skupnosti.

Zdaj na prodaj le polletne vinjete
Kot je že znano, so na voljo le pol- in enoletne vinjete. Prve stanejo 35 evrov, druga pa 55. Trenutno je v prodaji le polletna vinjeta. Za tovorni promet vinjete ne veljajo, zanj se cestnina še vedno zaračunava po starem.

Vlada ni sprejela odstopa Darsovcev