Z izjemo redkih voznikov - med njimi predvsem tujcev - se je večina vinjet v Sloveniji razveselila. Foto: MMC RTV SLO
Z izjemo redkih voznikov - med njimi predvsem tujcev - se je večina vinjet v Sloveniji razveselila. Foto: MMC RTV SLO
Le Slovenija brez vinjet za krajše obdobje

Na Darsu navajajo, da je bila večina vinjet, in sicer 1.305.000, prodana tujcem, poroča TV Slovenija. Kljub strogim kaznim - neuporaba vinjete namreč pomeni vsaj 300 evrov kazni - imajo cestninski nadzorniki veliko dela s pisanjem glob. Od 1. julija, ko je država uvedla nov sistem cestninjenja, so namreč izdali več kot 9.000 plačilnih nalogov.

EU: Samo Slovenija brez vinjet z nekajdnevno veljavnostjo
Poleg Slovenije cestnine z vinjetami plačujejo še v sedmih evropskih državah. Naša država je za zdaj edina država v Evropski uniji, v kateri vinjetni sistem ne dopušča možnosti za nakup vinjete z veljavnostjo nekaj dni. Podoben sistem je mogoče najti le še v Švici, ki pa ni članica Unije. Tam je v prodaji le letna vinjeta, ki stane 25 evrov, torej več kot še enkrat manj kot letna vinjeta v Sloveniji (55 evrov).

Primerjava cen letnih vinjet sicer kaže, da Slovenija pri tem spada v zlato sredino evropskega povprečja. Madžarska letna vinjeta je denimo trikrat dražja kot slovenska in dvakrat dražja kot romunska. Kot omenjeno, pa je povsod razen pri nas mogoče kupiti mesečno, tedensko ali desetdnevno vinjeto, v Bolgariji pa za sedem evrov celo enodnevno.

Na poti v Slovenijo opomin Evropske komisije
Kot je znano, bo Slovenija v prihodnjih dneh dobila prvi uradni opomin Evropske komisije zaradi uvedbe avtocestnih vinjet. V Bruslju namreč menijo, da so občasni uporabniki avtocestnega omrežja, pri čemer imajo v mislih predvsem tujce, v neenakopravnem položaju s slovenskimi državljani.

Le Slovenija brez vinjet za krajše obdobje