Predsednika opozicijskih strank izmenjujeta svoja stališča na omrežju X. Foto: BoBo
Predsednika opozicijskih strank izmenjujeta svoja stališča na omrežju X. Foto: BoBo

"Ključno se mi zdi, in tukaj dajem vabilo, da našo energijo usmerimo v povezovanje razdrobljenih sil na desni sredini. Če se bomo znali osredotočiti na bistvo in ne bomo malenkostni, potem lahko iz teh razdrobljenih sil na desni oblikujemo močno politično silo, ki bo skupaj s SDS-om lahko v prihodnjih letih oblikovala novo vlado. Ta vlada bo končno imela priložnost, da odpravi vse tiste neumnosti, ki jih je zdaj naredila Golobova vlada," je novi in stari predsednik NSi-ja Matej Tonin na volilnem kongresu nagovoril člane svoje stranke.

Sorodna novica Tonin: Naše ključno poslanstvo v naslednjih dveh letih bo, da pride do zamenjave oblasti

Toninovo vabilo pa ni navdušilo predsednika največje opozicijske stranke SDS Janeza Janša, ki se je v nedeljo na družbenem omrežju X odzval na Toninov govor na strankarskem kongresu.

"Hm? Da ni tole račun brez krčmarjev, Matej Tonin? Kot pravi Anže Logar, bi delal koalicijo z levico, če bi zmagal. Kar seveda ne bo, ker so mu namenili vlogo Viranta in ne Jankovića. A tudi ob zmagi SDS-a Logar sodelovanje v koaliciji pogojuje s povabilom levim strankam in ne NSi-ju," je zapisal Janša na X-u.

"Kje v tej njegovi formuli vidite NSi? Ali da bo SDS delala koalicijo s stranko Pogorelcev in Ljudmil? Pregnali ste dr. Bajuka in sedaj še drugega ustanovitelja stranke g. Peterleta. Jokate nad Golobom, 2 leti pa ste mu držali štango in omogočili, da še vedno dela škodo ljudem in državi. Sorry, zamočili ste. Bojim se da nepovratno," je še poudaril predsednik SDS-a.

Tonin Janši: Pazi na stranko

Predsednik NSi-ja se je na Janšev zapis prav tako odzval na omrežju X. "Hvala, da si jasno povedal, da gre SDS v dokončno samoizolacijo. Srečno še en mandat v opoziciji. NSi bo delala za desnosredinsko vlado, ki bo manj twitala in bolj pomirjala. Z Golobom v zadnjem obdobju dobro sodelujeta. Od tu najbrž izhaja tvoja skrb zaradi naše ostrine do Golobove vlade," je Janši odvrnil Tonin.

"Pazi na stranko. Zapustili so jo kar trije poslanci v zadnjem mesecu. Žal si nepovratno zamočil 2012. Izgubili smo vlado in še liberalno stranko, ki je bila pripravljena sodelovati z nami. Slovenija je plačala visoko ceno. Morda nepovratno," je dodal.