Premier Janez Janša je odgovoril na tri opozicijska vprašanja in eno koalicijsko. Foto: RTV SLO
Premier Janez Janša je odgovoril na tri opozicijska vprašanja in eno koalicijsko. Foto: RTV SLO
Velika sejna soba DZ-ja
Poslanci so z vprašanji predsedniku vlade in ministrom začeli letošnjo zadnjo redno sejo. Foto: RTV SLO

Na nizko podporo reformam je Janšo opozoril Miran Potrč (SD), ki ga je zanimalo tudi, ali bodo uvedbo enotne davčne stopnje uvrstili med manj nujne ukrepe. Vlada bo po besedah Janše nadaljevala po začrtani poti in uresničila reforme.

Janša je za nizko podporo okrivil nekatere opozicijske stranke, ki skrivajoč se za civilno družbo iz tega delajo protivladno politiko.

Vlada bo preučila učinkovitost Stroligovega urada
Vlada bo na pobudo Zmaga Jelinčiča (SNS), ki je sicer predlagal ukinitev urada za preprečevanje pranja denarja, preučila njegovo učinkovitost. Po Janševih besedah je urad pod vodstvom Klaudija Stroliga v skladu s svojimi pristojnostmi obravnaval veliko zadev, res pa je, da jih je bilo malo zaključenih s pravnomočno sodbo.

Janša je tudi zagotovil, da bo Vzajemna še naprej neprofitna zavarovalnica. Marko Pavliha (LDS) je namreč opozoril, da bi se lahko pri preoblikovanju Vzajemne v delniško družbo lahko zgodila goljufija stoletja. Janša je njegove napovedi ocenil za zavajajoče, saj mora sklep sprejeti skupščina zavarovalnice, dovoljenje pa mora dati tudi agencija za zavarovalni nadzor.

Slovenija bo izpolnila maastrichstka merila
Jakoba Presečnika (SLS) je zanimalo, ali bo Sloveniji uspelo do junija izpolniti vsa merila za prevzem evra. Premier je odgovoril, da že zdaj skoraj izpolnjujemo najtežje merilo. Inflacija je namreč le desetino odstotka nad maastrichstskimi merili, do junija pa bo zagotovo izpolnjen tudi ta pogoj.

Seja DZ-ja bo trajala do torka
Poslanci bodo med drugim na tokratni seji obravnavali tudi spremembe zakonov o lokalni samoupravi, lokalnih volitvah, kazenskem postopku, policiji, notariatu in uporabi tobačnih izdelkov.