Obstoječa ureditev je po mnenju plebiscitarne večine volivcev dobra, je prepričan Janša. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Obstoječa ureditev je po mnenju plebiscitarne večine volivcev dobra, je prepričan Janša. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Vlada naj odstopi in omogoči predčasne volitve. To bi bil najboljši mogoči protikrizni ukrep.

Janez Janša, predsednik SDS-a
SLS, Olga Franca
Po mnenju podpredsednice SLS-a Olge Franca ljudje od politike pričakujejo, da opravila svoje delo, za katero so voljeni in plačani. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Odzivi na referendum nasprotnikov zakona o RTV
Kakšni so prvi odzivi na izid referenduma?

Po prepričanju predsednika SDS-a Janeza Janše so volivci na referendumu (katerega predlagatelji so bili SDS, SNS ter poslanec Andrej Magajna) vladajoči koaliciji poslali dve jasni sporočili: Prvo, "obstoječa ureditev je po mnenju skoraj plebiscitarne večine ustrezna", drugo: "Tisti, ki imajo oblast, naj se ukvarjajo s pomembnejšimi temami, kot je recimo izhod iz gospodarske krize". Zakon so volivci zavrnili kljub podpori celotne tranzicijske levice, je še dodal.
Ker se vlada prednostno ukvarja z izbrisanimi, odvetniškimi in notarskimi tarifami ter statusi drugih posebnih družbenih skupin namesto s krizo, Slovenija danes caplja med stagnacijo in minimalnim razvojem, trdi Janša. Tudi če bi predlagani zakon vseboval boljše rešitve, to k reševanju krize ne bi prispevalo, zato predlaga:

"Vlada naj odstopi in omogoči predčasne volitve - to bi bil najboljši mogoči protikrizni ukrep - ali pa naj spremeni prioritete" in se začne ukvarjati z ustvarjanjem novih delovnih mest, je pozval.
SLS: Zakon slab, referendum nepotreben
Podpredsednica SLS-a Olga Franca je pozdravila odločitev volilcev, saj je po njenem mnenju novi zakon slab in škodljiv, hkrati pa so referendum označili za nepotreben, saj bi morali politično energijo usmeriti v ključne izzive trenutnega časa. "Ljudje od politike pričakujejo učinkovito delo, ne pa da morajo o vsakem zakonu odločati oni, namesto tistih, ki so za to poklicani, voljeni in plačani," meni Franca. Po njenem ljudje v kampanji od koalicije in predlagatelja žal niso dobili pravih pojasnil in odgovorov, brez tega pa se ne morejo odgovorno odločati, "so zmedeni in nezaupljivi do referendumske vsebine in zato tudi ostanejo doma".

Jelinčič: Ljudje le niso neumni
Po mnenju prvaka stranke SNS Zmaga Jelinčiča je izid pričakovan, presenetila ga je le razlika. Po njegovem mnenju so ljudje dali klofuto koaliciji. "Ljudje imajo že poln kufer vsega skupaj in bojim se, da je naslednji korak še kaj hujšega. Zaenkrat smo dobili kocke v parlament, dobili so klofuto na referendumu, zgodi se pa lahko še kaj hujšega," je nizko volilno udeležbo komentiral Jelinčič.

"Izid je pričakovan. Če bi bila višja volilna udeležba, bi bila razlika med nasprotniki in zagovorniki zakona še večja. Slovenci so spregledali, dovolj jim je vsiljene politike koalicije. Spregledali so laži. Pokazali so, da so proti temu, da bi bila lastnina RTV-ja naprodaj. Ne bodo več določali, kdo lahko na govori na RTV-ju," je za MMC povedal Jelinčič.
Irglova: Ljudje se posvečajo socialnim temam
To je neke vrste zmaga demokracije, je ob razglasitvi izidov dejala ena izmed pobudnic Eva Irgl. Državljanom se je za podporo zahvalila kljub nizki volilni udeležbi, ki jo je primerjala z udeležbo lokalnih volitev.

Odbor za kulturo pri Strokovnem svetu SDS-a je ministrico Majdo Širco pozval k odstopu. Širca je pozneje za RTV Slovenija dejala, da njena usoda ni vezana samo na en zakon.

"A tudi ob zadnjih lokalnih volitvah v Ljubljani je bila volilna udeležba zelo nizka, pa je Zoran Janković še vedno zmagovalec," je izjavila Irglova. Časi so takšni, da ljudje razmišljajo o pomembnejših, večinoma socialnih temah, je še dodala. Tudi za poslanca SDS-a Aleksandra Zorna je nizka volilna udeležba pričakovana, rezultat užaljenosti ljudi, da bi ob vsej hudi krizi morali oni odločati o velikih družbenih temah.

"Grimsov zakon očitno dober"
Glede na to, da so volivci t. i. Grimsov zakon že potrdili na referendumu leta 2005, tokrat pa so zavrnili t. i. Širčin zakon ... je Grimsov očitno dober, meni Irglova. Prepričana je, da bodo digitalizacija in preostali projekti še naprej tekli dobro - kot so do zdaj.

Zunajparlamentarna stranka SMS-Zeleni pozdravlja izide referenduma, vendar menijo, da vseeno potrebujemo nov zakon in da niti zdaj veljavni zakon ni dovolj dober.

Vlada naj odstopi in omogoči predčasne volitve. To bi bil najboljši mogoči protikrizni ukrep.

Janez Janša, predsednik SDS-a
Odzivi na referendum nasprotnikov zakona o RTV
Kakšni so prvi odzivi na izid referenduma?