Dogovor sta v imenu vlade podpisala finančni minister in ministrica za javno upravo. Foto: MMC RTV SLO
Dogovor sta v imenu vlade podpisala finančni minister in ministrica za javno upravo. Foto: MMC RTV SLO

Mi smo pred svojim pragom pometli, zdaj pa bomo s svojimi metlami pometali pred njihovim pragom.

Sindikalist Janez Posedi o nujnosti varčevanja menedžerjev
Dogovor o varčevanju v javnem sektorju

Dogovor vladi omogoča, da država prilagajanje njihovih plač izvede postopoma in ne takrat, ko je kriza največja, je dejal Križanič. Dogovor je podpisalo 23 sindikatov javnega sektorja, pomeni pa, da rast plač v letu 2009 ne bo 9,9-odstotna, ampak se bo znižala na 7,1 odstotka.

Vlada je z dogovorom dosegla vzdržno politiko plač v javnem sektorju zaradi spremenjenih makroekonomskih razmer, je dejala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, ki se je prav tako udeležila podpisa dogovora. To pomeni, da so javni uslužbenci pripravljeni prispevati k vzdržnosti javnih financ in da je socialni dialog nujno potreben tudi v kriznih časih, je dodala Pavlinič Krebsova.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je po podpisu dogovora dejal, da so sindikati javnega sektorja z dogovorom pokazali solidarnost do zaposlenih v gospodarstvu. Ob tem je pozval tudi menedžerje, naj se odrečejo visokim nagradam.

"Dali smo veliko in vladi obljubljamo, da bomo vztrajali na tem, da do zadnjega centa opraviči naše zaupanje, ki ga polagamo v javne finance," je ob podpisu dogovora dejal vodja sindikalne pogajalske skupine Janez Posedi. Ob tem je pozval Gospodarsko zbornico Slovenije, naj tudi sami poskrbijo za prihranke.

Sindikat Glosa ni dal podpisa
Dogovora pa niso podpisali v sindikatu Glosa, ker po besedah predsednika sindikata Dora Hvalice nasprotujejo zamiku izplačila tretje četrtine plač z letošnjega septembra v naslednje leto. Kot je poudaril, je to bistven poseg v pravice zaposlenih, zlasti tistih, ki so najbolj zaostajali. "Naše stališče je, da je treba breme enakomerno razdeliti na vse," je povedal Hvalica in dodal, da "bi bilo to mogoče šele takrat, ko bi imeli vsi svojo plačo". Ob tem je zatrdil, da jo večina zaposlenih v kulturi nima in da jo bodo mogoče imeli šele marca naslednje leto.

In kaj prinaša dogovor?

1. Neizplačevanje redne delovne uspešnosti javnim uslužbencem od aprila do vključno novembra (to bo javnofinančne odhodke znižalo za 38,5 milijona evrov).

2. Regres za letni dopust bo izplačan v lanski višini 672 evrov
(javnofinančni odhodki bodo znižani za 3,4 milijone evrov).

3. Splošna uskladitev plač v juliju se ne izvede
(javnofinančni izdatki bodo zaradi tega nižji za 24,3 milijona evrov).

4. Tretja četrtina plačnih nesorazmerij se bo namesto 1. septembra letos odpravila 1. januarja 2010
(javnifinančni odhodki bodo nižji za 32,2 milijona evrov).

5. Uvrstitev orientacijskih delovnih mest v višje plačne razrede (npr. asistent z doktoratom)
(javnofinančni odhodki bodo zaradi tega višji za 6,7 milijona evrov).

A. K. K./ B. R.

Mi smo pred svojim pragom pometli, zdaj pa bomo s svojimi metlami pometali pred njihovim pragom.

Sindikalist Janez Posedi o nujnosti varčevanja menedžerjev
Dogovor o varčevanju v javnem sektorju