Javnomnenjski anketi ugotavljata, da podpora vladi pada. Foto: BoBo
Javnomnenjski anketi ugotavljata, da podpora vladi pada. Foto: BoBo

Med strankami sta se na prvih dveh mestih zamenjali stranki SDS in SD. Prvi se je podpora glede na raziskavo januarja povečala za 1,4 odstotka, drugi pa se je podpora zmanjšala za 1,8 odstotka.

Na tretje mesto se je s 7,3 odstotka glasov uvrstil DeSUS in tako prehitel Pozitivno Slovenijo, ki bi ji svoj glas namenilo 5,1 odstotka vprašanih. Sledita NSi (4,3 odstotka vprašanih) in SLS (3,4 odstotka vprašanih). DL je prejel 1,2 odstotka glasov, tretjina vprašanih pa se volitev ne bi udeležila.

Glede na rezultate ankete Vox populi je podpora vladi Alenke Bratušek padla, saj ji je podporo odreklo 70 odstotkov anketirancev. 24,9 odstotka vprašanih je delo vlade ocenilo kot uspešno, 70,5 odstotka kot neuspešno, 4,6 odstotka anketiranih pa jih je ostalo neopredeljenih.

Raziskavo je med 18. in 20. februarjem na vzorcu 700 ljudi za Pop TV in časopis Dnevnik izvedla agencija Ninamedia.

Episcenter: SD (še) v vodstvu
Nekoliko drugačni so rezultati raziskave Episcentra, po kateri ima SD še vedno prednost pred SDS-om, a je del podpore izgubil. Anketirani so SD-ju namenili 21,5 odstotka glasov, SDS-u pa 18,5 odstotka.

Podpora SD-ju, ki več kot eno leto med strankami uživa največ podpore anketirancev Episcentra, je v zadnjem mesecu padla za nekaj več kot dve odstotni točki, medtem ko je podpora SDS-u zrasla. Stranka je tako visoko podporo med anketiranimi nazadnje imela julija lani.

Osem odstotkov vprašanih bi na volitvah glasovalo za PS, sledijo pa NSi (7,7 odstotka), SLS (5,6 odstotka), DeSUS (5,4 odstotka) in DL (4,1 odstotka). Pod parlamentarnim pragom pa bi ostale stranke TRS (2,7 odstotka), Solidarnost (2,6 odstotka) ter LDS, Zares in SNS z manj kot enoodstotno podporo.

Podpora vladi tako kot že več mesecev ostaja pri eni tretjini vprašanih. Njeno delo podpira 34 odstotkov anketirancev, kar je odstotek več kot januarja. Dela vlade ne podpira 64 odstotkov vprašanih, dva odstotka vprašanih pa se ni opredelilo.

Raziskavo je med 10. in 19. februarjem na vzorcu 1.006 polnoletnih anketirancev za družbo TSmedija izvedla agencija Episcenter.