Janša trdi, da je nekdanji direktor Sove deloval nezakonito, najverjetneje pa to velja tudi za njegova predhodnika. Foto: RTV SLO
Janša trdi, da je nekdanji direktor Sove deloval nezakonito, najverjetneje pa to velja tudi za njegova predhodnika. Foto: RTV SLO
Člani prve slovenske demokratično izvoljene vlade
Igor Bavčar meni, da so sredstva, ki se uporabljajo v trenutnih političnih sporih, del politične kulture. Foto: RTV SLO
Podbregar brez komentarja

Kot je ugotovitve vladne skupine za oceno dela Slovenske obveščevalno-varnostne agencije strnil Janez Janša, je Sova ustanovila tudi podjetje, ki ga je sama financirala. Poleg tega naj bi eno od vozil Sove parkirali v garaži nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja.

Podbregar je še enkrat zagotovil, da je Sovo vodil odgovorno in zakonito. Sodbe prepušča inštitucijam, ki jim je vlada predala delna poročila o Sovi, se pravi policiji in tožilstvu, saj je, kot pravi, zavezan k molčečnosti.

O Sovi tudi člani prve demokratične slovenske vlade
So pa dogajanje v Sovi komentirali tudi ministri prve demokratično izvoljene vlade. Igor Bavčar na politične spore gleda kot na normalne v demokraciji, sredstva, ki se uporabljajo, pa so stvar politične kulture. Dodal je, da si želi, da bi se v Sloveniji te stvari reševale normalno. Lojze Peterle je povedal, da nobena stranka, niti vlada, ne sme privatizirati nobene službe za svoje potrebe, tudi Sove ne.

Dimitrij Rupel je pojasnil, da vlada želi le ugotavljati nezakonitosti v Sovi. Jože Mencinger meni, da je skrajno nizkotno, kar počne vlada v tem primeru. Strinja se, da je bil nakup letalske vozovnice napačen, vendar meni, da se vse počne zaradi sramotenja predsednika države. Leo Šešerko je opozoril, da je Janez Drnovšek zelo rafinirano uporabljal službe v času svoje vladavine proti tistim, s katerimi se ni strinjal.

Podbregar brez komentarja