Bojan Šrot je povedal, da je prvaku SNS-a tudi osebno že dejal, da pri razpadu njegove stranke nima nč. Foto: RTV SLO
Bojan Šrot je povedal, da je prvaku SNS-a tudi osebno že dejal, da pri razpadu njegove stranke nima nč. Foto: RTV SLO
Peče pojasnil svoj odhod
PS SNS bo preživela
Lipa bo zelenela

Predsednik SLS-a in celjski župan Bojan Šrot je dejal, da njegova stranka ne stoji za poskusi oslabitve SNS-a. Poudaril je, da ni sodeloval na sestanku štirih poslancev SNS-a v njegovi pisarni na celjski občini. "Sašo Peče me je prosil, nam mu odstopim pisarno, in to sem tudi storil". Obenem je opozoril, da nobeden od poslancev SNS-a ni izrazil želje po prestopu v poslansko skupino SLS-a in dodal, da je načeloma SLS odprta za vse, ki sprejemajo njen program in način političnega dela.

Jelinčič: Gre za dogovor s SLS-om
Kot je znano, je Jelinčič danes dejal, da naj bi za poskusom oslabitev SNS-a stal SLS oz. njen predsednik Bojan Šrot: "Glede na to, da smo lahko v nedeljo na televiziji videli, da so se poslanci, ki so izstopili iz stranke, v Celju sestali s celjskim županom in predsednikom SLS-a Bojanom Šrotom, potem je jasno, da gre za dogovor s Slovensko ljudsko stranko. Na ta način nam ta stranka skuša preprečiti, da bi SNS zahteval razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo. Želijo pa nam prevzeti tudi nacionalno noto, ki predstavlja SNS in njegove volivce."

Iz nacionalne stranke poganja Lipa
Sašo Peče, Barbara Žgajner Tavš in Boštjan Zagorac so predsedniku DZ-ja že posredovali odločitev za ustanovitev poslanske skupine samostojnih poslancev Lipa. O predlogu za ustanovitev nove poslanske skupine bi po besedah Franca Cukjatija lahko razpravljali prihodnji petek, še pred tem pa morajo omenjeni trije poslanci izstopiti iz stranke.

Peče: Poslanec ne sme biti samo glasovalni stroj
Trojica akterjev je na konferenci za novinarje dejala, da se nesoglasja v SNS-u vrstijo skozi celoten mandat. O nadaljnjih korakih, kot so dejali, ne razmišljajo, špekulacij o morebitni združitvi z eno izmed obstoječih parlamentarnih strank pa ne komentirajo. Ob tem je Peče dejal: "Razlog za nastalo situacijo je v preveč naelektrenem in škodljivem vzdušju, ne pa v kakršnemkoli dogovarjanju z drugimi strankami. Cilj je izključno v tem, da se ne razvrednosti funkcija poslanca, da poslanec ni samo glasovalni stroj." O nadaljnji poti SNS-a se je slikovito izrazil Zagorac: "Motor odhaja, karoserija ostaja."

Videoposnetek celotne novinarske konference si lahko ogledate tukaj.
SNS-ova poslanska skupina ostaja
Bogdan Barovič je predtem zaradi osebnih razlogov preklical podpis za izstop iz SNS-a in vstop v nastajajočo poslansko skupino Lipa. SNS bo tako lahko še dalje imel svojo poslansko skupino, saj morajo to tvoriti najmanj trije poslanci.

V izjavi za javnost je Barovič zapisal, da ni SNS nanj izvajal nikakršnih pritiskov, še vedno pa dopušča možnost, da bo iz stranke zaradi prvotne odločitve o izstopu izključen. Župan občine Trbovlje dodaja, da želi z vsemi kolegi ostati v dobrih odnosih.

Barovičeva odločitev je po Jelinčičevih besedah pametna in trezna in glede na to, da so v SNS-u naredili skupaj veliko dobrega za Slovenijo, bi bilo napačno, da bi se odločil tako, kot so ga hoteli prepričati nekateri. Jelinčič je tudi poudaril, da ni na nikogar pritiskal.

Tudi Srečko Prijatelj, SNS, je poudaril, da ni "niti za sekundo" pomislil, da bi zapustil poslansko skupino svoje stranke, odločitev bivših kolegov pa obžaluje in jo ima za nespametno.

Igor Kaučič za MMC o postopkovnih možnostih ustanavaljanja nove poslanske skupine.

Strokovnjaki o "napovedih za preživetje" skupine

Peče pojasnil svoj odhod
PS SNS bo preživela
Lipa bo zelenela