Zmago Jelinčič je proti vodji sektorja kriminalistične policije v Kopru vložil ovadbo. Foto: MMC RTV SLO
Zmago Jelinčič je proti vodji sektorja kriminalistične policije v Kopru vložil ovadbo. Foto: MMC RTV SLO
Srečko Prijatelj
Srečko Prijatelj za zdaj ostaja v priporu. Foto: MMC RTV SLO
Policija
Dokazov s klasičnimi kriminalističnimi metodami ni bilo mogoče pridobiti, navajajo na policiji. Foto: MMC RTV SLO
Letalski muzej
Jelinčiča so policisti zasačili pri poskusu dogovajanja z ministrom Pogačnikom, da bi lažje prišel do tako zaželenega letalskega muzeja. Foto: MMC RTV SLO
Jelinčič ovadil kriminalista

Napoveduje še ovadbo notranje ministrice Kresalove.

Podrobnosti glede ovadbe ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal bodo predstavljene jutri.

Poleg omenjenih kaznivih dejanj predsednik SNS-a višjemu kriminalističnemu inšpektorju specialistu, ki je zaposlen v Kopru, očita tudi izdajo tajnih podatkov in zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic.

Iz Kopra je medtem prišla novica, da je koprsko sodišče poslancu Srečku Prijatelju zaradi ponovitvene nevarnosti podaljšalo pripor do 13. maja. Kot je znano, je poslanec SNS-a osumljen kaznivega dejanja izsiljevanja in nedovoljene proizvodnje ter prometa z orožjem ali eksplozivi.

V ovadbi, ki jo je naslovil na vrhovno državno tožilstvo, je Jelinčič zapisal, da je omenjeni kriminalist odredil, da se mu odvzame prostost in da se ga zadrži za 48 ur, čeprav "je dobro vedel, da nisem storil nobenega kaznivega dejanja, ki bi bilo pregonljivo po uradni dolžnosti". S tem mu je, tako Jelinčič, omejil svobodo gibanja, čeprav je ("glede na to, da je vsem mojim pogovorom prisluškoval") vedel, da ni storil nobenega kaznivega dejanja, kar po mnenju prvaka SNS-a pomeni, da je zlorabil svoj položaj in svoje pravice.

Jelinčič: Kriminalist zavajal tudi preiskovalnega sodnika
Jelinčič je še prepričan, da je ovadeni policist neresnično in lažnivo prikazal preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru, da podkupuje ministra Milana Pogačnika, čeprav je (ker mu je prisluškoval in pogovore snemal) vedel, da to ni res.

"Obljubljena podpora pri morebitni interpelaciji ni bila nikoli pogojevana s sprejetjem zakona o kmetijskih zemljiščih, saj sem za sprejetje tega zakona bil zainteresiran tudi sam, pri interpelaciji pa se je že vedelo, da ima minister Pogačnik zagotovljeno večino glasov poslancev koalicijskih strank, ki so v tej podpori njemu bili enotni," je v ovadbi še zapisal Jelinčič.

Kriminalista obtožuje tudi izdaje tajnih podatkov
Prvak SNS-a kriminalista obtožuje tudi, da je tajne telefonske prisluhe oziroma izsledke le-teh izročil "neugotovljenim novinarjem". "Poleg tega pa je poslal tudi izsledke telefonskih pogovorov v sodni spis Okrožnega sodišča v Kopru, ki se vodi na Preiskovalnem oddelku zoper Srečka Prijatelja, pa čeprav ti podatki o mojih telefonskih pogovorih s tretjimi osebami niso imeli kaj početi v kazenskem spisu zoper Prijatelja," je še zapisal Jelinčič in dodal, da je kriminalist na isti način "omogočil, da se je v javnosti pojavila tudi vsebina telefonskega pogovora med menoj ter gospo Ljubico Jelušič".

Kot je znano, so policisti Zmaga Jelinčiča pridržali, preiskali prostore poslanske skupine SNS v Državnem zboru in njegovo hišo zaradi suma podkupovanja takratnega ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika.

Policija vse očitke zavrača
Na očitke so se že odzvali na policiji. Kot pravijo, je policija v navedenem primeru izvajala in še izvaja svoje postopke zakonito, operativno neodvisno in v skladu s kriminalistično stroko.

Dodajajo, da si niso izmišljevali kaznivih dejanj, niti jih niso preiskovali, da bi komur koli povzročili kakršno koli škodo. Policija je državno tožilstvo in sodišče v postopku vseskozi obveščala verodostojno, z vsemi potrebnimi informacijami in pridobljenimi ugotovitvami, še zatrjujejo.

Za izvedbo preiskovalnih dejanj (preiskave prostorov) in prikritih preiskovalnih ukrepov (nadzora elektronskih komunikacij s prisluškovanjem in snemanjem) je pristojno sodišče, ob obstoju utemeljenih razlogov za sum, da so bila storjena uradno pregonljiva kazniva dejanja, izdalo odredbe. Dokazov s klasičnimi kriminalističnimi metodami ni bilo mogoče pridobiti, dodajajo.

V zadnji akciji 9. marca je policija na podlagi sodnih odredb izvajala hišne preiskave pri različnih fizičnih osebah in v prostorih določenih državnih institucij, kjer se je iskala poslovna dokumentacija in drugi materialni dokazi. "Postopki v prostorih državnih institucij so bili izvedeni na visokem profesionalnem nivoju, upoštevaje vse zakonite in strokovne pogoje ter naravo institucije, kjer so se opravljala preiskovalna dejanja. Prav tako so obstajali vsi zakoniti pogoji za odreditev pridržanja osumljencev in za podajo kazenske ovadbe. Predkazenski postopek je usmerjalo pristojno državno tožilstvo," navajajo na policiji. Zanikajo tudi, da bi o tem, kje se opravljajo preiskovalna dejanja, obveščali novinarje.


Jelinčič ovadil kriminalista