Odbor za evropske zadeve je podprl umik pridržkov glede hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone v poglavju o ribištvu in glede vprašanja nekaterih hrvaških obveznosti glede jedrske elektrarne Krško v poglavju o okolju. Foto: MMC RTV SLO
Odbor za evropske zadeve je podprl umik pridržkov glede hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone v poglavju o ribištvu in glede vprašanja nekaterih hrvaških obveznosti glede jedrske elektrarne Krško v poglavju o okolju. Foto: MMC RTV SLO
Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič je prepričan, da vlada s premierjem Borutom Pahorjem določene zadeve načrtno skriva pred javnostjo. Foto: MMC RTV SLO

Poslanci SNS-a in SLS-a so v torek obstruirali sejo odbora za zadeve Evropske unije, na kateri so člani odbora podprli stališče vlade, da Slovenija umakne pridržke glede odprtja poglavij o okolju in ribištvu v pristopnih pogajanjih Hrvaške z EU-jem.

Prvak SNS-a Zmago Jelinčič pojasnjuje, da so se za obstrukcijo seje odločili, ker jih je zmotila "eklatantna svinjarija, ki si jo je privoščila Pahorjeva vlada oz. predsednik vlade, ko pred ljudmi, državljani Slovenije, davkoplačevalci skriva dokumente in podatke o tem, kaj vse bo morala Slovenija podariti in kje popustiti, da bo Hrvaška lahko vstopila v Evropsko unijo".

"Zaprte seje in oznake - zločini brez primere"
"Da se te zadeve skrivajo za zaprtimi sejami in oznakami zaupno, je zločin brez primere, ki meji na izdajstvo. In mislim, da si kaj takšnega vlada ne bi smela dovoliti," je prepričan Jelinčič, ki ob tem še dodaja, da vsi, v Evropski uniji in na Hrvaškem, vedo, o čem bi se morali na seji pogovarjati. "A to je treba skriti pred slovenskimi državljani," še pravi predsednik SNS-a, ki je ob tem prepričan, da bi o vsem tem morali razpravljati na odprti seji državnega zbora.

Poslance opozicije je zmotilo tudi to, da so, kot pojasnjuje Jelinčič, več kot 200 strani dolgo gradivo za sejo dobili veliko prepozno, "šele nekaj ur pred sejo", zaradi česar se nanjo niso mogli ustrezno pripraviti in gradiva preučiti. Na vprašanje, kakšna pa je siceršnja praksa glede dostopnosti gradiva, pa Jelinčič pravi, da je to že znana Pahorjeva praksa, tako da "po navadi dobimo gradiva tik pred sejami, tako da se človek nima časa z njimi seznaniti".

Na to je sicer že v torek opozoril tudi poslanec SLS-a Gvido Krebs, ki je dejal, da 200-stransko gradivo ni "strip Alana Forda", ampak resno gradivo, ga je treba dobro proučiti in šele nato razpravljati o njem.

Oznake zaupno in tajno le način skrivanja
Jelinčič še meni, da Pahorjeva vlada načrtno označuje dokumente z oznakami 'zaupno', 'strogo zaupno' in 'tajno', da bi jih skrila pred državljani Slovenije. "Po svetu je nekaj takšnega nedopustno," še razlaga prvi mož nacionalne stranke in dodaja, da člani odbora v tem primeru niso dobili nikakršnega pojasnila, zakaj bo seja potekala za zaprtimi vrati.

Odbor za zadeve Evropske unije je na seji sicer ocenil, da je stališče vlade dovolj dobro jamstvo, da se bodo v okviru pristopnih pogajanj Hrvaške o teh dveh poglavjih varovali slovenski nacionalni interesi. Poglavji o ribištvu in okolju naj bi Hrvaška tako odprla na petkovi pristopni konferenci.