Ljubica Jelušič je zatrdila, da ne namerava odstopiti. Foto: MMC RTV SLO
Ljubica Jelušič je zatrdila, da ne namerava odstopiti. Foto: MMC RTV SLO
Obrambno ministrstvo
Pričakujem veliko vprašanj, ne vem pa, ali bom na vse znala ali lahko odgovorila, je o pričanju na sodišču v zadevi Patria, dejala Ljubica Jelušič. Foto: MMC RTV SLO

Pogodba s Patrio že dlje časa deli koalicijo. Premier Borut Pahor je sredi decembra dejal, da bo zadnjo besedo imela obrambna ministrica, ki jo bo podprl, čeprav pričakuje trenja v ministrskem zboru. Pahor je takrat dejal, da bi sam pogodbo odpovedal, če ne bi njena prekinitev pomenila tudi morebitno finančno kazen za državo.

Merjenje moči v koaliciji?
Na nasprotnih bregovih stojita predvsem DeSUS in Zares, saj zadnji predlaga prekinitev pogodbe, medtem ko Karl Erjavec, predsednik DeSUS-a, ne vidi razloga za prekinitev pogodbe. Za Zares (in LDS) je pogodba s Patrio eden najspornejših poslov v preteklih dveh desetletjih, medtem ko DeSUS in SD pravita, da je treba najprej dokazati, da je šlo za korupcijo in se zavzemata za reprogramiranje pogodbe.

Na vprašanje, zakaj se država, kljub obstoječim obtožnim predlogom, še vedno izmika razdrtju pogodbe, pa je Ljubica Jelušič v MMC-jevi spletni klepetalnici dejala: "Še vedno imamo opravka z veljavno pogodbo, ki določa, kaj so lahko podlage za njeno prekinitev oziroma razdrtje. Če gledamo zelo na splošno in brez odgovornosti, potem je govoriti o prekinitvi pogodbe zelo lahkotno in politično oportuno. Če pa moraš za to prevzeti odškodninsko odgovornost, in ob tem ni nikogar od tistih, ki znajo veliko govoriti, nič konkretnega pa dokazati, potem pa ravnaš skladno z zakonom. Naša sodišča bodo, upam, kmalu opravila svoje delo, tako da bomo vsi odgovorni lažje in hitreje sprejemali vse potrebne in ustrezne odločitve."

Odstop, ker se ne bi dalo več delati?
O morebitnem odstopu Jelušičeve je poročal portal požareport, ki trdi, da bi, če bi v vladi o pogodbi glasovali, lahko izglasovali njeno prekinitev. Po virih blizu vrha vladne koalicije, na katere se sklicuje pozareport, naj bi Jelušićeva v tem primeru odstopila, ker se "ne bi dalo več delati".