Več deset carinikov bo s prvim julijem ostalo brez dela. Foto: BoBo
Več deset carinikov bo s prvim julijem ostalo brez dela. Foto: BoBo

Julij je mesec velikih sprememb za slovensko carino. Umaknila se bo s še zadnje kopenske meje - to je meje s Hrvaško -, saj ta sosednja država z vstopom v Evropsko unijo vstopa v enotno carinsko območje. To pa med drugim pomeni, da bo moralo vrste carinikov zapustiti 75 sodelavcev, ki se jim s 1. julijem iztečejo pogodbe o zaposlitvi. A ukinjanje carinskega nadzora na meji s Hrvaško ne pomeni, da bo carina ostala brez dela.
Cariniki bodo ostali na treh mednarodnih letališčih, morskih mejnih prehodih in na carinski pošti v Ljubljani, kjer se carinijo poštne pošiljke za fizične osebe. Ostajajo pa tudi vse druge glavne carinske naloge, kot sta carinjenje uvoženega blaga, obračun uvoznih dajatev. Cariniki so v zadnjih letih dobili tudi nekaj novih pristojnosti, pravi generalni direktor carinske uprave Rajko Skubic. Že eno leto carina namreč izvaja izrekanje glob.
Nova pooblastila in nove sile
Carina ima tudi pooblastilo za vinjetni nadzor, za vračilo DDV-ja tujim diplomatom, zaseg premičnega premoženja tujcem, ki v postopku prekrška ne plačajo globe. Si pa obetajo še novo pooblastilo, in sicer nadzor zaposlovanja in dela na črno. Za vse to bodo močno okrepili svoje mobilne ekipe, napoveduje Skubic.
Po njegovih besedah povečujejo številčnost ekipe za več kot 100 odstotkov, in sicer z 80 na 170. Nove mobilne ekipe so predvidene za zatiranje dela na črno, za nadzor sečnje in vinjet ter za notranji nadzor za vsa kazniva trošarinska in carinska dejanja, je naštel Skubic. "Ocenjujemo, da se bodo ti dogodki zaradi ukinjanja mejne kontrole povečali," je dejal.

Kljub temu bo s 1. julijem 55 zaposlenih na carinski upravi prerazporejenih na davčno upravo, za še približno 50 pa se o prezaposlitvi dogovarjajo z drugimi državnimi organi. Po prvem juliju naj bi na carinski upravi ostalo zaposlenih 1.455 oseb.