Pličanič je v insolvenčni zakonodaji povečal vlogo upnikov in ministra. Foto: BoBo
Pličanič je v insolvenčni zakonodaji povečal vlogo upnikov in ministra. Foto: BoBo
Odprava pomanjkljivosti pri stečajih

Po besedah Pličaniča je bilo do zdaj vprašanje, kakšno naj bo razmerje med upniki in stečajnimi upravitelji. Pojasnil je, da so okrepili položaj upnikov - upniški odbor bo lahko zdaj zamenjal stečajnega upravitelja, če bo za to večina glasov.
Poenostavili so tudi prisilno poravnavo, ki se je po mnenju ministra v preteklosti izrabljala za izčrpavanje podjetij. Zdaj bo v korist malih in mikropodjetij, za večja podjetja pa bo še vedno veljala obstoječa zakonodaja glede prisilne poravnave.
Okrepil se bo tudi nadzor nad stečajnimi upravitelji. Postalo je namreč jasno, da se velikokrat pojavljajo zlorabe, je dejal. Pojasnil je, da je ugotovil, da kot minister nima nikakršnih pristojnosti do stečajnih upraviteljev. Zakonodajo so zdaj spremenili tako, da lahko minister po novem odvzema in podeljuje dovoljenja za stečajne upravitelje, je še povedal. Za prihodnost je napovedal tudi poseben zakon o sistemski razdolžitvi.
Vlada umaknila predlog zakona o finančni upravi
Vlada je predlog zakona o finančni upravi umaknila iz zakonodajnega postopka. Umik bo izkoristila za pripravo novega predloga ter uskladitev z zainteresirano javnostjo, predvsem sindikati.

Po vstopu Hrvaške v EU se bo namreč potreba po carinikih zmanjšala, zato bo potrebno njihovo prezaposlovanje. O poteku tega se ministrstvu za finance in sindikatu carinikov na sestanku v sredo ni uspelo dogovoriti. Zato bo, kot je dejal predsednik sindikata Dušan Miščevič, stavkovni odbor v petek odločal o morebitni stavki, umik predloga zakona pa bo sindikat verjetno nekoliko pomiril.

Odprava pomanjkljivosti pri stečajih