Juri se je kolegom zahvalil za enotno podporo. Foto: MMC RTV SLO
Juri se je kolegom zahvalil za enotno podporo. Foto: MMC RTV SLO
Zares
Konvencija stranke, kjer bodo govorili tudi o kadrovskih vprašanjih, bo septembra. Foto: MMC RTV SLO
Juri o odnosih v stranki

Juri je povedal, da je vesel, da so ga vsi kolegi enoglasno podprli in da je ugibanj o vodenju skupine konec. Čaka nas veliko izzivov, veliko dela, saj je na mizi kar precej zakonskih in političnih pobud, je dejal. Poslanci Zaresa so po besedah Jurija zelo aktivni na različnih področjih, saj je vsak izmed njih član treh, štirih ali celo petih odborov in komisij, zato po njegovih besedah "ni mogoče, da bi se dolgočasili".

Vodenje poslanske skupine si predstavlja kot usklajevanje dela in interesov poslancev ter poslanke. Še naprej bodo sodelovali tudi s strokovnimi sodelavci v poslanski skupini. Tudi komunikacija med predstavniki stranke in z vodstvom mora biti po njegovih besedah čim bolj tekoča. Že zdaj so komunikacijo okrepili, saj se poslanska skupina sestane enkrat na teden.

"Z Golobičem imam odkrit odnos"
Na novinarsko vprašanje o njegovi siceršnji kritičnosti do vodstva stranke, katere podpredsednik je, je Juri odvrnil, da meni, da bo odnos z vodstvom po novem olajšan. Res sem bil v obdobju po lokalnih volitvah v sklopu razprav znotraj stranke kritičen, a s predsednikom Gregorjem Golobičem imam odkrit odnos, ki naju bo zaznamoval tudi v prihodnje, je povedal.

Tudi dogajanje v poslanski skupini je po njegovih besedah prej posledica nesporazumov kot razhajanj. Vseh vprašanj, pri katerih nastajajo nesporazumi, pa se nameravajo v prihodnje aktivno lotiti. Ali so znotraj stranke potrebne kakšne spremembe, tudi kadrovske, bo po njegovih besedah jasno na septembrski konvenciji stranke.

"Sodelovanja v koaliciji ne more biti na podlagi ultimatov"
Glede odnosa z DeSUS-om pa je novi vodja poslanske skupine Zaresa povedal, da si ne predstavlja nadaljnjega sodelovanja v koaliciji na podlagi ultimatov in drastičnih pogojevanj. DeSUS mora po njegovih besedah z dejanji dokazati, da je del koalicije. Tudi sami so, tako Juri, večkrat kritični do koalicije in do predsednika vlade, a kritike nočejo uporabljati zgolj kot del političnega trgovanja.

Koalicija se bo morala po Jurijevih besedah še dalje pogajati z nepovezanimi poslanci oziroma poslancema in opredeliti morebitni uradni odnos z njima.

"Postavili bomo nekaj konkretnih zahtev"
Pojavljale so se tudi špekulacije o odhodu Zaresa iz koalicije; Juri upa, da se to ne bo zgodilo, a če se bo, bo tako le zaradi neuresničenih zavez, je napovedal. Dodal je, da bodo postavili nekaj konkretnih zahtev, denimo v povezavi z Afganistanom in gospodarskim kriminalom.

Poslanska skupina dober mesec brez vodje
Zadovoljstvo nad soglasno izvolitvijo Jurija je izrazil tudi predsednik stranke Gregor Golobič, ki meni, da je to dokaz tega, da se poslanska skupina zaveda svoje odgovornosti.

Kot je znano, je Juri zamenjava za Cveto Zalokar Oražem, ki je s položaja vodje poslanske skupine odstopila 1. decembra lani. Zlasti se s kolegi ni strinjala glede po njenem mnenju prevelike vpletenosti stranke v dogajanje okoli gradnje šestega bloka TEŠ-a, pripombe pa je imela tudi na način razrešitve nekdanjega direktorja Uroša Rotnika.

Juri o odnosih v stranki