Generalni direktor policije pravi, da policija izvaja vse potrebne aktivnosti. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Generalni direktor policije pravi, da policija izvaja vse potrebne aktivnosti. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Generalni direktor Senad Jušić je v Odmevih TV Slovenija med drugim pojasnil, da je pri varnostnih vprašanjih "izjemno pomembno vodenje dialoga". "Policisti na terenu opravljajo razgovore s številnimi občani, kjer predvsem svetujejo, poleg ukrepov za samozaščitno ravnanje, in spodbujajo k doslednemu prijavljanju kaznivih dejanj in prekrškov, ker slovenske policistke in policisti z vso odgovornostjo obravnavajo ta odklonska ravnanja," je dejal.

Glede napada na policiste v Kočevju pa je povedal, da konkretni primer kaže, "kako nepredvidljiv je policijski postopek, ko iz običajnega lahko kaj hitro preraste v nevaren postopek". "Policisti ravnamo v skladu s predpisano zakonodajo. Te osebe so bile prevedene na policijsko postajo, zbrana obvestila, zavarovani vsi dokazi in po zaključenem postopku seveda bili tudi izpuščeni in zoper vse udeležene bo podana kazenska ovadba," je dejal in dodal, da je tudi odredil strokovni nadzor, da ugotovijo, ali so med postopkom nastale strokovne nepravilnosti.

Glede opozoril iz vrst policijskih sindikatov za večjo zaščito policistov in bolj učinkovito izterjavo kazni je Jušić povedal, da vodstvo slovenske policije "tvorno in konstruktivno sodeluje z obema sindikatoma." "Skupaj iščemo optimalne rešitve za zaščitna sredstva in ostalo opremo, ki jo policisti potrebujejo pri svojem delu in izvajamo vse ukrepe za to, da bi policisti pri vsakodnevnem opravljanju svojega dela bili optimalno zaščiteni," je še pojasnil.

Generalni direktor policije Senad Jušić. Foto: Zajem zaslona
Generalni direktor policije Senad Jušić. Foto: Zajem zaslona

Predstavitev varnostnih ukrepov

Vodstvo policije je sicer v petek na novinarski konferenci predstavilo ukrepe, ki jih izvaja na območjih, kjer živijo Romi. Med drugim je zaradi spremenjenih varnostnih razmer v občinah Ribnica, Kočevje, Škocjan in Šentjernej v začetku julija okrepila svojo prisotnost.

Kot je v uvodu na novinarski konferenci povedal generalni direktor policije, so vprašanja, povezana z romskim prebivalstvom, kompleksna vprašanja. Pojasnil je, da je policija na vseh območjih, kjer se je povečalo varnostno tveganje, okrepila svoje sile tudi s konjeniki in psi vodniki. "Na varnostna tveganja se takoj odzovemo in zagotavljamo javno varnost s prisotnostjo policije," je povedal in dodal, da tudi ta povečuje občutek varnosti pri prebivalcih.

Poudaril je, da sta za dobro sodelovanje izrednega pomena tudi vključevanje romske skupnosti in dober dialog. S tem namenom so pri policiji začeli zaposlovati tudi romske policiste, trenutno so zaposleni štirje, leta 2022 pa so zagnali tudi akcijo Šola – pot k uspehu. "Romski policisti ogromno prispevajo k reševanju problematike," je povedal in dodal, da so letos na policiji izvedli tudi tečaj romščine.

Katere ukrepe je sprejela policija?

Jušić je pojasnil, da so za izboljšanje varnosti izvedli izvajanje učinkovitih intervencij, proaktivnost in obravnavo dogodkov. "Za izvedbo teh projektov smo izvedli načrt. Za Ljubljano, Novo mesto in Mursko Soboto, kjer so romska naselja," je pojasnil in dodal, da se na podlagi metodologije spremljajo dogajanja. Temu sta pritrdila tudi direktor PU-ja Ljubljana Tomislav Omejec in direktor PU-ja Novo mesto Igor Juršič.

Leta 2023 so izvedli 803 intervencije, 1698 ukrepov, 905 postopkov ugotavljanj identitete, 919 cestnoprometnih prekrškov, 40 predlogov drugim organom, 154 obravnav kaznivih dejanj in 8022 preventivnih ukrepov.

"Zaradi spremenjenih razmer na PU-jih Ljubljana in Novo mesto je policija že na začetku julija 2024 okrepila svojo prisotnost v varnostno obremenjenih območjih. Temu primerno se je odzvalo tudi ministrstvo," je povedal Jušić.

Sorodna novica "V občini imamo ljudi, ki so bili že 17-krat ovadeni, pa so še kar na prostosti"

Policija poziva k prijavam in ostro obsoja medijsko izpostavljanje policije

Prijave policiji omogočajo pravo oceno, a poudarjajo, da potrebujejo točne podatke. "Policija se vedno odzove na vse in jih dosledno obravnava," je povedal Jušić in poudaril, da ima vsak storilec kaznivega dejanja ime in priimek in "to nima veze z nacionalnostjo, mi vse obravnavamo enako".

Kot je dodal Juršič, so v Novem mestu opazili porast prijav, predvsem kmetov, ki so začeli prijavljati ukradene poljske pridelke, kot so krompir in preostala zelenjava. V splošnem so se govorci strinjali, da je prijav več. "Izredno pomembno je, da žrtev tudi pozneje deluje v preiskavi," so še dodali.

Posebej pa je Jušić poudaril, da ministrstvo za notranje zadeve in policija odločno obsojata medijsko izpostavljanje policistov, ki se ukvarjajo z romsko problematiko. Pohvalil je odgovorno, predano delo policistov in kriminalistov, ki po njegovem mnenju uživajo polno zaupanje vodstva policije.

PU-ja Ljubljana in Novo mesto opažata porast kaznivih dejanj

Policija je po besedah direktorja PU-ja Ljubljana Tomislava Omejca v prvih osmih mesecih tega leta v primerjavi z enakim obdobjem v preteklih letih na območju Policijske postaje Kočevje obravnavala 10 odstotkov več kaznivih dejanj, na območju Policijske postaje Ribnica pa 30 odstotkov več.

Dejavnosti policije so usmerjene predvsem v preprečevanje in preiskovanje kaznivih dejanj in povečevanje vidnosti policije, tudi z namenom izboljšanja občutka varnosti ljudi. Okrepili so tudi kriminalistično-obveščevalno dejavnost in povezovanje z lokalnim prebivalstvom, je dejal.

Tudi v občinah Škocjan in Šentjernej po besedah direktorja PU-ja Novo mesto Igorja Juršiča zaznavajo porast kaznivih dejanj. To sicer pripisujejo predvsem dejstvu, da policisti državljane na vseh sestankih pozivajo, naj kazniva dejanja prijavijo, in poletju, ko se število kaznivih dejanj po njegovih besedah tradicionalno poveča, vseeno pa je policija v Škocjanu in Šentjerneju že julija začela poostren nadzor in napotitev dodatnih policistov. Med drugim ji je uspelo odkriti vse storilce napadov na občane, ki so se zgodili na začetku poletja. Opažajo sicer, da veliko kaznivih dejanj izvedejo mladoletniki.

Varnostno bolj obremenjena na Dolenjskem je po besedah Juršiča tudi Mestna občina Novo mesto, ki ima v svoji okolici pet romskih naselij. Tudi tu policija aktivno izvaja svoje dejavnosti. "Samo v tem tednu smo opravili šest hišnih preiskav, v katerih smo našli orožje, hladno orožje in predmete, ki izvirajo iz kaznivih dejanj," je dejal.

Policija zagotavlja, da je dogajanje pod nadzorom

Generalni direktor policije Jušić je zagotovil, da ima policija kljub povečanju kaznivih dejanj v omenjenih občinah in tudi drugih območjih, kjer živijo Romi, dogajanje pod nadzorom.

Zagotovil je, da bo policija na teh območjih še naprej krepila dejavnosti in prisotnost, če bo potreba. "Policija bo dosledno obravnavala vsako kršitev ali kaznivo dejanje in dosledno ukrepala zoper vse kršilce," je dejal.

Priznal je sicer, da se policija že od leta 2015 srečuje s kadrovskim primanjkljajem, kar pa skušajo dejavno reševati z novimi vpisi za policiste. "Na področju odhodov iz policije v druge službe so trenutno kazalniki ugodni," je dejal.

Glede policijskih pooblastil pa je presodil, da jih ima policija trenutno dovolj.

Izredni sestanek pravosodnega in notranjega ministrstva

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je za POP TV dejala, da do ponedeljka pričakuje podrobnejše podatke o dogodku v Kočevju, ki jih bodo v četrtek obravnavali na izrednem sestanku z notranjim ministrstvom. "Ta sestanek bomo uporabili za to, da vidimo, če je treba kaj spremeniti," je povedala. "Pri spremembah kazenske zakonodaje sodelujejo vsi organi. Če notranje ministrstvo ni podalo predlogov za spremembe, niso opravili dela, kot bi ga morali. Tudi temu bo namenjen četrtkov sestanek," je še dodala Katič.

V občinah Ribnica, Kočevje, Škocjan in Šentjernej je od julija več policistov