Kacin je napovedane spremembe ustave ostro napadel. Foto: RTV SLO
Kacin je napovedane spremembe ustave ostro napadel. Foto: RTV SLO

Funkcija sodnika je trajna. Zakon določa starostno mejo in druge pogoje za izvolitev. Zakon določa starostno mejo, pri kateri se sodnik upokoji. 129.a člen Ustave RS-a

Minister Lovro Šturm
Minister za pravosodje Lovro Šturm je ob predstavitvi predloga ustavnega zakona povedal, da je država zgled za začasne sodnike našla v sosednji Avstriji. Foto: EPA
Sodni zaostanki
Sodnikov primanjkuje, sodni spisi pa se kopičijo. Foto: RTV SLO

Jelko Kacin ocenjuje predlog vlade o "začasnih" sodnikih kot odmik od samostojne pravosodne veje oblasti in poskus politizacije pravosodja. Predlog za spremembo ustave, po katerem bi bili za zagotovitev pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja lahko izvoljeni tudi sodniki z začasnim mandatom, je Kacin označil za pesek v oči, da bi se krivce za sodne zaostanke iskalo drugje, vsekakor pa zunaj vlade.

Predsednik LDS-a opozarja, da se ustavi vedno prilagajajo vsi drugi pravni predpisi, tokrat pa je obratno. Kacin ta predlog spremembe četrtega poglavja ustave težko razume, saj meni, da so predlagatelji z njim škodovali sebi, državi, vladi in pravosodju. Kacin ocenjuje, da so se morali na pravosodnega ministra Lovra Šturma izvršiti veliki pritiski, da je takšen predlog sploh prišel v javnost.

Pravosodno ministrstvo vztraja
Ministrstvo za pravosodje kritike LDS-a in ostalih akterjev, ki jih je bil v četrtek sprejeti vladni predlog ustavnega zakona deležen, zavrača in vztraja, da gre v kombinaciji s programom Lukenda za optimalno rešitev odprave sodnih zaostankov.

Namen izvolitve sodnikov za določen čas je izključno zagotavljanje z ustavo zagotovljene pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja, sporoča ministrstvo. Ob tem dodaja, da je večina sodnih zaostankov zaradi zgrešene reorganizacije sodstva nastala v 90. letih.

O predlogu stroka, DZ verjetno ne
Predlog je obravnaval tudi kolegij predsednika vrhovnega sodišča, ki meni, da bi bilo sodne zaostanke mogoče zmanjšati tudi brez posegov v ustavo. Vrhovno sodišče je namreč v sodelovanju z ministrstvom za pravosodje pripravilo načrt za zaposlitev 70 sodnikov za nedoločen čas, v naslednjih 2 letih pa tudi zaposlitev dodatnih 250 delavcev podpornega osebja.

Prvi mož sodišča Franc Testen pa je že pred sejo izrazil upanje, da je predlog res namenjen odpravi zaostankov in da v ozadju ni nič drugega. Ob tem se je spraševal, kje naj bi glede na siceršnje pomanjkanje kadrov sploh pridobili dodatnih 125 sodnikov.

Začetek postopka za spremembo 129.a člena ustave v DZ-ju je malo verjeten, saj bi za podporo ustavnim spremembam predlagatelj potreboval dvetretjinsko podporo poslancev. O začasnih sodnikih bo jutri razpravljal tudi izvršilni odbor sodniškega društva, v četrtek pa sodni svet.

Funkcija sodnika je trajna. Zakon določa starostno mejo in druge pogoje za izvolitev. Zakon določa starostno mejo, pri kateri se sodnik upokoji. 129.a člen Ustave RS-a