Težavam s patriami ni videti konca. Ali jih bomo sploh dobili? Foto: MMC RTV SLO
Težavam s patriami ni videti konca. Ali jih bomo sploh dobili? Foto: MMC RTV SLO
Leto 2008 so zaznamovale tudi operacije na tujem. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Kadrov dovolj, patrije še vedno problem

Zaradi članstva v Natu ima Slovenija do te organizacije tudi določene obveznosti. Po besedah načelnika generalštaba Albina Gutmana se je slovenska država zavezala, da bo oblikovala srednjo bataljonsko bojno skupino. Njena osnova pa je oklepnik 8x8. Od tega cilja niso odstopili, je dejal Gutman.

Težava pa je, ker naročeni oklepniki niso ustrezno opremljeni za zahteve Nata. Ker je bilo treba kupiti 135 vozil, na voljo pa je bilo 278 milijonov evrov, se je varčevalo pri orožju, čeprav so pristojni vedeli, da s tem ne bodo zadostili zahtevam Nata. Orožje bo zdaj treba dokupiti, ali pa si ga izposoditi.

Patria bi sicer morala dobaviti že 15 vozil, a ministrstvo do zdaj ni prevzelo še niti enega. Na testiranem oklepniku je bilo namreč ugotovljenih mnogo napak, ki morajo biti do predaje odpravljene.

Nekako je potihnilo vprašanje, ali bo do nabave sploh prišlo. Prodajna pogodba naj bi namreč vsebovala tudi protikorupcijsko klavzulo, ki bi ob dokazanem podkupovanju razveljavila sam nakup. Preiskava v zvezi z domnevnim podkupovanjem v najodmevnejši aferi lanskega leta pa še traja in bo po besedah glavnega finskega preiskovalca končana do poletja.

Pridobitve: Laboratorija in helikopter
Sicer pa je Gutman pojasnil, da je prišlo do bistvenih sprememb na področju opremljanja vojske. Med ključnimi pridobitvami je izpostavil radiološki in kemični laboratorij, opremo za prečiščevanje vode in šolski helikopter Bell 206. Podpisana je bila tudi pogodba za radarje dolgega dosega. Na področju vojaške infrastrukture pa je bila glavna pridobitev mariborska kadetnica, je še povedal načelnik generalštaba.

V vojski več priliva kot odliva
Gutman je sicer še pojasnil, da so leta 2008 v Slovenski vojski zaposlili 327 pripadnic in pripadnikov različnih struktur, odhodov pa je bilo 294. Na področju kadrov je bilo po njegovih besedah narejenega veliko za zaustavitev smernic upadanja zaposlovanja, zanimanje za službo v vojski pa se je povečalo.

Tako so v SV-ju dobili 996 vlog, od katerih je bilo v nadaljnji postopek predanih 592 kandidatov. Od teh se je v vojski zaposlilo 237 kandidatk in kandidatov, 125 pa jih je še v obravnavi, je pojasnil. Pri podatku o številu odhodov iz SV-ja (294) pa je Gutman izpostavil, da je bilo med njimi le 162 takih, ki so pogodbo prekinili pred iztekom pogodbenega roka.

Načrt: Vsako leto 400 novincev
Število tistih, ki se bodo letos upokojili, je po Gutmanovih besedah nekoliko večje kot lani, v naslednjih letih pa bo ta številka še rasla, saj bo prišlo do zamenjave generacij v SV-ju. Načrt za leto 2009 je tako 7.200 poklicnih pripadnikov, za leto 2010 pa 7.400. Vsako leto je tako treba zaposliti približno 400 novih pripadnikov, je pojasnil.

Izobrazba ponekod neustrezna
Kot še poudarja Gutman, vojska trenutno zaposluje dober strokovni kader, med drugim tudi deset doktorjev znanosti, šestdeset magistrov in devetnajst specialistov. Po drugi strani pa je v SV-ju še 150 pripadnikov, katerih izobrazba ne ustreza dolžnostim, zato bo to težava še letos treba urediti, oziroma tem zaposlenim najti ustreznejša mesta.

E. S. / B. K.

Kadrov dovolj, patrije še vedno problem