Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Osnovni šoli Rovte pri Logatcu iščejo učitelja za glasbeno umetnost, za podaljšano bivanje in začasnega spremljevalca za tri otroke z odločbo. "Za podaljšano bivanje se je prijavila učiteljica razrednega pouka, ampak ni bila Slovenka – znanje njenega jezika ni ustrezno oziroma je tako pomanjkljivo, da je niti ne smemo zaposliti," pojasnjuje ravnateljica Aleksandra Urbas.

Za poučevanje glasbe je prišel na razgovor mednarodno priznani ukrajinski dirigent, ki ne govori dobro slovensko, poleg tega ni pedagog, je ravnateljica opisala drugi primer. Pri vseh treh delovnih mestih to sicer ni zaposlitev za polni delovni čas, zato težko dobijo ustrezne zaposlene.

"Učitelje, ki poučujejo predmete, ki niso slovenščina, matematika ali tuji jezik, pri katerih je veliko ur po predmetniku, lahko zaposlimo samo za polovico. In če želimo imeti človeka polno zaposlenega, to pomeni, da mora svoje delo dopolnjevati, običajno s podaljšanim bivanjem, jutranjim varstvom, kaj drugega pa skoraj ne," je razložila ravnateljica.

Za letošnje šolsko leto so na Osnovni šoli Rovte razpisali sedem prostih delovnih mest in vsaj pri dveh so imeli srečo. Učitelja iz Logatca, ki sta se prej vozila v Ljubljano v službo, sta iskala zamenjavo bližje domu. "In to je bil za nas plus, ker so se učitelji naveličali te gneče na cesti," je dodala ravnateljica. Poleg treh omenjenih prostih delovnih mest si na šoli želijo še dodatnega učitelja matematike.

Kadrovska stiska v šolah