Na Kongresnem trgu bosta med koncem shoda Zbora za republiko in začetkom vseslovenske ljudske vstaje minili le dve uri. Cukjati se bo udeležil prvega, Gantar verjetno drugega. Foto: MMC RTV SLO
Na Kongresnem trgu bosta med koncem shoda Zbora za republiko in začetkom vseslovenske ljudske vstaje minili le dve uri. Cukjati se bo udeležil prvega, Gantar verjetno drugega. Foto: MMC RTV SLO

V petek bosta v Ljubljani na Kongresnem trgu dva protestna shoda. Prvega, z začetkom ob 11. uri, organizira Zbor za republiko, ob 15. uri pa se je po družbenih omrežjih 'organizirala' 3. vseslovenska vstaja kot protest proti trenutni oblasti in politiki. Če bi se udeleženci srečali, organizatorji pozivajo k strpnosti.

Cukjati: Ne bi rekel, da gre za podporo vladi
Dopoldne bo na trgu tudi France Cukjati, vidni član SDS-a in Zbora za republiko. V Odmevih je zatrdil, da želijo s tem zborovanjem dati možnost ljudem, da izrazijo svoja stališča, ki so glede doseganja pravne države drugačna od protestnikov. "Ne bi rekel, da gre za podporo vladi. Mnogo ljudi je povedalo, da se zavedajo, da je treba vzpostaviti pravno državo," poudarja Cukjati.

A oni po njegovih besedah vedo, kdo je kriv za trenutno stanje. "Vedo, da ni kriv Janez Janša, da ni kriv posamezni politik in da se stvari ne rešujejo z odhodom vseh politikov čez noč." Njegova stranka je članstvo obvestila, da je zaželeno, da se tega shoda udeležijo.

Ker se pojavljajo informacije o organiziranih prevozih iz vse Slovenije v prestolnico, se postavlja vprašanje, kdo bo kril stroške, saj ima Zbor za republiko že nekaj časa blokirane račune in torej nima sredstev. Cukjati odgovarja, da bodo avtobuse plačali organizatorji posameznih prevozov, tudi odbori SDS-a.

Gantar: V času spleta je mogoča spontanost
Če je torej organizator dopoldanskega zborovanja znan, pa 3. vseslovenska vstaja po besedah Pavla Gantarja nima osrednjega vodstva. "To je specifika internetne dobe - mogoči sta pristna spontanost in organizacija prek družabnih medijev. Ni centralne organizacije, obstaja več različnih točk, zborovanje je dejansko spontano. Takšna zborovanja niso nezakonita," je povedal.

Politika mora po njegovih besedah prisluhniti tej pisani množici ljudi, ki jim sporoča, kako izboljšati delovanje ustavnega in političnega sistema. "Veliko idej je zelo dobrih, mnogo pa je tudi neuporabnih, kakšna je celo nevarna." A vendarle gre za ideje, ki so lahko podlaga za nadaljnje razprave, je prepričan.

Prav zato Gantar izpostavlja, da se petkovo dogajanje ne sme zreducirati na preštevanje, kdo je močnejši - tisti, ki podpirajo trenutno oblast, ali njeni nasprotniki -, temveč je treba pustiti, da se pokaže, kakšno državo in politike si želimo.

Kaj bodo v petek sporočali udeleženci shodov?
Kaj bodo v petek sporočali udeleženci shodov?