13. marec 2013 in podpis obstoječega koalicijskega dogovora. Foto: BoBo
13. marec 2013 in podpis obstoječega koalicijskega dogovora. Foto: BoBo
Koalicija
Pozornost partnerjev je usmerjena v novo pogodbo o sodelovanju, vendar pa je pogovor o očitkih in (ne)podpori ministru za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu v prihodnjih tednih verjetno neizogiben. Foto: BoBo

Predstavniki koalicijskih strank so pri premierki Alenki Bratušek razpravljali o osnutku novega sporazuma o sodelovanju, ki ga je pripravila Pozitivna Slovenija. Med drugim PS omenja razmislek o uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka, ugotovitev upravičenosti ali neupravičenosti naložbe Teš 6, spodbujanje razvoja novih ekonomskih modelov, priložnost za spremembo stanovanjskega trga z neizkoriščenimi stanovanji, ki bodo s slabimi terjatvami preneseni na slabo banko. Premierka Alenka Bratušek je kot prioritete nove pogodbe izpostavila sanacijo gospodarstva, zdravstveno reformo in skrb za mlade.

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je sicer že napovedal, da bo stranka vztrajala pri koalicijski zavezi, da ne bo nižanja pokojnin in posegov v regrese upokojencev. Te zaveze v osnutku pogodbe za zdaj ni.


DL ni naklonjen UTD-ju

Po sestanku je nekaj komentarjev dal le notranji minister in predsednik DL-ja Gregor Virant. Meni, da bi bilo treba narediti temeljito in neodvisno revizijo Teša 6. Če bi se izkazalo, da bo projekt po koncu investicije ustvarjal izgubo vsako leto, ga je gotovo bolje ustaviti. Glede univerzalnega temeljnega dohodka se v stranki še niso pogovarjali, a mu DL načeloma ni preveč naklonjen.

Čeprav je premierka v preteklih tednih namignila, da utegne priti do organizacijskih sprememb v vladi oz. do povezovanja nekaterih resornih področij, pa Virant večjim organizacijskim spremembam ni naklonjen. "Glede na to, da sta še slabi dve leti do konca mandata, bi bilo nesmiselno delati neke večje organizacijske in strukturne spremembe," je dejal.

Je pa prvak DL-ja vnovič poudaril, da mora koalicija čim prej zapolniti dve izpraznjeni ministrski mesti oziroma imenovati ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ministra za zdravje. Tega mora najprej iskati DeSUS, če pa tej stranki to ne bo uspelo, ji bodo po Virantovih besedah lahko pomagale tudi partnerice.

SD snuje svoj predlog
Preostali koalicijski partnerji izjav po kolegiju pri premierki niso dajali. Prvak SD-ja Igor Lukšič je dejal le, da "politiko iz ulice prestavljajo v bolj civilizirane prostore". Podpredsednik SD-ja Dejan Židan pa je ob prihodu na vlado spomnil, da SD snuje svoja stališča oz. predloge za koalicijsko pogodbo.
Omerzel pred interpelacijo ...
Pozornost partnerjev je usmerjena v novo pogodbo o sodelovanju, vendar pa je pogovor o očitkih ter (ne)podpori ministru za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu v prihodnjih tednih verjetno neizogiben. Minister mora glede na rok, ki mu ga je v skladu s poslovnikom DZ-ja določil predsednik DZ-ja Janko Veber, do petka odgovoriti na interpelacijo. To sta 11. decembra vložila SDS in NSi, podpira jo tudi SLS.

Omerzel se med drugim spopada z očitki zaradi poslov svojega podjetja Lastinski z državo. A ga je za zdaj podprl le DL, medtem ko namerava poslanskima skupinama PS in SD svoja stališča še pojasniti. Poslanci DeSUS-a so se z Omerzelom že sešli, vendar odločitev o njegovi funkciji prepuščajo premierki.

... Jakič v težavah
Medtem se je zaradi suma zlorabe položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti v predkazenskem postopku znašel minister za obrambo Roman Jakič. Očitke je že zavrnil in zagotovil, da je deloval zakonito in da bo odstopil, če pride do pravnomočne obtožnice. Svojo plat zgodbe je že pojasnjeval poslancem svoje stranke PS, ki mu, kot zagotavlja, zaupajo. Prav tako premierka. Odgovor na vprašanje, ali je za druge koalicijske partnerje Jakič še kredibilen minister, pa bo treba očitno še počakati.