Splošne dolžnosti udeležencev v prometni nesreči so podobne v večini držav, čim prej je treba zavarovati kraj nesreče in poskrbeti za morebitne poškodovance (slika je simbolična). Foto: EPA
Splošne dolžnosti udeležencev v prometni nesreči so podobne v večini držav, čim prej je treba zavarovati kraj nesreče in poskrbeti za morebitne poškodovance (slika je simbolična). Foto: EPA

Nepoznavanje ceste in navad voznikov, gneča, vročina, utrujenost - vse to so dejavniki, ki povečajo tveganje, in vsak trenutek se lahko znajdemo v prometni nesreči, je za TV Dnevnik poročala Alenka Pogačnik.

Da se dopust ne bi spremenil v nočno moro, je nujno, da se pred odhodom prepričamo, da smo pripravljeni tudi na najhujše. "Načeloma bi vsem svetovali, da poleg ustrezno opremljenega vozila s seboj vzamejo tudi evropsko poročilo in zeleno karto," pravi Franci Florjančič, vodja asistenčnega centra pri Zavarovalnici Triglav.

Splošne dolžnosti udeležencev v prometni nesreči so podobne v večini držav. Čim prej je treba zavarovati kraj nesreče in poskrbeti za morebitne poškodovance. Če je v nesreči nastala materialna škoda, je treba izpolniti evropsko poročilo o nesreči, ki je v vseh jezikih enako, in poklicati policijo. "Klic policije je s stališča oškodovanca vedno dobrodošel, predvsem v primerih, ko je nastala večja materialna škoda, ko je kdor koli poškodovan ali tisti, ki je povzročil nesrečo, nima zelene karte," dodaja Florjančič.

Zapišite tudi izjave in podatke prič ter fotografirajte kraj dogodka in poškodbe na vozilu, kar vam bo koristilo predvsem pri uveljavljanju odškodninskih zahtevkov. Za popravilo oziroma oskrbo vozila po nesreči se obrnite na zavarovalnico, serviserja ali katerega izmed avtoklubov.

"V 150 primerih se zgodi, da je prometna nesreča in vozilo odvlečemo v Slovenijo na popravilo, trikrat toliko pa je primerov, ko vozilo usposobimo na kraju samem za vožnjo naprej," pravi Jaka Kavčič z AMZS-ja.

Seveda pa je še vedno najbolje, da se nesreča sploh ne zgodi, zato poskrbimo, da smo med vožnjo čim bolj zbrani in da upoštevamo cestne predpise.