Topolšica je bila eno izmed petih evropskih prizorišč, kjer so zavezniki leta 1945 dosegli podpis brezpogojne kapitulacije nemških oboroženih sil. Foto: BoBo
Topolšica je bila eno izmed petih evropskih prizorišč, kjer so zavezniki leta 1945 dosegli podpis brezpogojne kapitulacije nemških oboroženih sil. Foto: BoBo
Osrednja slovesnost ob dnevu zmage

"Kako je mogoče, da smo odpustili Nemcem in Italijanom, brat bratu pa ne?" se je vprašal na današnji slovesnosti ob dnevu zmage v Topolšici.

V nagovoru v zdraviliškem parku se je Pahor zahvalil vsem, "ki ste nam z uporom ubranili in ohranili našo narodno svobodo". "Vaš srčni pogum, domoljubje in žrtvovanje ne bodo nikoli pozabljeni. Mi srečneži, ki danes uživamo mir, smo vaši veliki dolžniki in ponosni dediči," je dejal in poudaril, da je ta mir treba ohranjati tudi za prihodnje generacije.

Po njegovih besedah je bil narodnoosvobodilni boj konstitutivnega pomena za slovensko nacionalno svobodo. "Brez upora proti okupatorju in zavarovanja naše nacionalne svobode v času druge svetovne vojne Slovenci pol stoletja kasneje ne bi mogli uresničiti naših sanj o lastni državi," je dejal.

Obenem je opozoril, da je bilo obdobje vojne na Slovenskem tudi obdobje prisvajanja oblasti. "Slovenci se tako v času druge svetovne vojne nismo soočali samo s hudo žrtvijo, ki nam jo je zadal okupator, ampak tudi z revolucionarnim in protirevolucionarnim nasiljem med seboj. Ustanovitev lastne države pred skoraj četrt stoletja je v tem smislu predstavljala spravno dejanje par excellence. Čeprav ima vsak od nas glede narodne pomiritve in sprave svoje občutke, se mi zdi prav, da si ne nazadnje zavoljo naših otrok in vnukov prizadevamo za sožitje in to spravo," je dejal.

Spomnil je, da je 9. maj tudi dan Evrope, ki je s povezovanjem nekdanjih sovražnic vzpostavila mir na stari celini. "Če hočemo ostati, če hočemo preživeti nedvomno burno 21. stoletje in se kot narod in nacija ohraniti tudi za prihodnje rodove, izkoristimo ta čas miru, da si sami v sebi, kolikor nam to dovoljuje lastna vest in srce, ter tudi med seboj, kolikor nam to spodbuja solidarnost, razumevanje in medsebojno spoštovanje, kakšno stvar odpustimo. Nič ni treba pozabiti. Nasprotno - vsega se je treba dobro spomniti. A čas je tudi, da kaj odpustimo," je pojasnil.

Topolšica je bila eno izmed petih evropskih prizorišč, kjer so zavezniki leta 1945 dosegli podpis brezpogojne kapitulacije nemških oboroženih sil.

Osrednja slovesnost ob dnevu zmage