Več podrobnosti o delovanju Sove naj bi v četrtek razkril pravosodni minister Šturm ob predstavitvi novega vmesnega poročila o delovanju Sove. Foto: RTV SLO
Več podrobnosti o delovanju Sove naj bi v četrtek razkril pravosodni minister Šturm ob predstavitvi novega vmesnega poročila o delovanju Sove. Foto: RTV SLO
Spletna stran podjetja Webs
Veliko vprašanj v zvezi s podjetjem Webs ostaja nepojasnjenih. Foto: RTV SLO
Je imela Sova lastno podjetje Webs?

Kot poroča TV Slovenija, je direktor podjetja, ki se ukvarja s spletnim gostovanjem, Bojan Bratuša, nekdaj eden od vodilnih v Sovi. V zadnjih letih je bil šef oddelka prisluha etra in fizičnega priklopa, kar pomeni tehniko, ki s pomočjo računalniškega programa lahko razvozla zapletene signale mobilne telefonije. Bratuša je s Slovenske obveščevalno-varnostne službe odšel, ko je bila ugotovljena neveljavnost njegovega dokazila o izobrazbi.

Podjetje Webs je imelo l. 2004 več kot tri milijone, l. 2005 pa 115,5 milijona tolarjev dohodkov iz prodaje. Več podrobnosti o delovanju Sove naj bi v četrtek razkril pravosodni minister Šturm ob predstavitvi novega vmesnega poročila o Sovi. Minister Šturm podatkov o podjetju ni želel komentirati, izjav pa ni želel dajati niti nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar, ki pravi, da je zavezan k molčečnosti.

Vlada: Naloga vlade je v Sovi vzpostaviti zakonito stanje
Vlada je odgovorila na navedbe pravnika Mira Cerarja v nekaterih medijih, ki je povedal, da bi morala vlada vmesna poročila o delovanju Sove najprej temeljito proučiti, nato pa oceniti, kaj in na kakšen način to sporočiti javnosti. Vlada odgovarja, da je delovno skupino za oceno dela Slovenske obveščevalno-varnostne agencije ustanovila samo z namenom, da se stvari razčistijo. Naloga vlade pa je, da v Sovi vzpostavi zakonito stanje in odpravi nepravilnosti.

Eden izmed razlogov za ustanovitev delovne skupine je bil tudi ta, da so se pojavljale nekatere informacije, ki so jih ob menjavi vodstva agencije - po odstopu njenega dotedanjega direktorja - dali zaposleni v agenciji, češ da se v agenciji dogajajo nepravilnosti in tudi nezakonitosti, so še zapisali predstavniki tiskovne službe vlade v sporočilu za javnost.

Kumer napovedal nov poslanski obisk Sove
Dušan Kumer, podpredsednik parlamentarne komisije obveščevalnih in varnostnih služb v funkciji predsednika, je povedal, da navedb, ki jih je v zadnjih dneh medijem predstavil premier Janša, ni v vmesnih poročilih o nadzoru delovanja Sove. Kumer napoveduje ponoven parlamentarni obisk Sove, saj vlada v osmih mesecih, odkar Sovo vodi Matjaž Šinkovec, parlamentu ni predstavila nobenega poročila o sumih zlorab in domnevnih nezakonitih ravnanjih, o katerih je novinarjem govoril premier.

S sumi zlorab, ki jih ugotavlja vladna komisija, se ukvarja tudi Kosova protikorupcijska komisija. Trenutno le s poneverjenimi diplomami, saj z urada predsednika republike še čaka na odgovor glede letalske vozovnice indijskega zdravilca.

Je imela Sova lastno podjetje Webs?