V torek bo izjavo za javnost podal predsednik Računskega sodišča in razkril rezultate revizije. Foto: BoBo
V torek bo izjavo za javnost podal predsednik Računskega sodišča in razkril rezultate revizije. Foto: BoBo

Kot je znano, je Računsko sodišče pod drobnogled vzelo pridobivanje prostorov za Nacionalni preiskovalni urad.

Postopek je bil sprožen že lani
Sam postopek je Računsko sodišče sprožilo že lani poleti, nanašal pa se je na poslovanje v obdobju med 1. januarjem 2007 in 30. junijem 2010. Šoltes je takrat pojasnil, da bodo pregledali razpolaganje z nepremičninami.

Osnutek revizijskega poročila je bil izdan v začetku maja, v začetku junija pa naj bi MNZ glede pridobivanja poslovnih prostorov dobil negativno mnenje. Revizorji naj bi namreč ugotovili, da ministrstvo za notranje zadeve nepremičnine ni pridobilo na podlagi ustreznega postopka po zakonu o javnem naročanju, je poročal časnik Delo.

Gorenak: Šoltes vodi revizijo že eno leto, ker ščiti Kresalovo
Poleg Računskega sodišča postopke s pridobivanjem prostorov za NPU preučuje tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Najem stavbe NPU-ja je bil sicer eden izmed očitkov v drugi interpelaciji proti ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal, ki jo je ministrica prestala konec aprila lani, zoper njo pa je bila vložena tudi kazenska ovadba.

Poslanec SDS-a Vinko Gorenak je marca letos pozval Šoltesa, naj sodišče čim prej konča omenjeni revizijski postopek. Gorenak namreč meni, da Šoltes vodi revizijo že skoraj leto dni zato, ker ščiti Kresalovo. Šoltes je Gorenakove navedbe zavrnil in dodal, da je vsaka oblika pritiskov na Računsko sodišče med samo revizijo popolnoma neprimerna.