SMS, ki ga je Zagorac poslal Kalohu. Foto: MMC RTV SLO
SMS, ki ga je Zagorac poslal Kalohu. Foto: MMC RTV SLO
Novinar TV Slovenija Boštjan Veselič zavrača trditve Saša Pečeta (Lipa), da je namerno napačno interpretiral njegove izjave.
Sašo Peče in Boštjan Zagorac
Zagoracu se Kalohove trditve zdijo čisti konstrukt. Foto: MMC RTV SLO

Vsakogar, ki skuša opozoriti na nepravilnosti, povezane z delovanjem Janeza Janše, se skuša diskreditirati.

Sašo Peče zanika, da je bil dokument ponarejen.

Politika Janeza Janše je pokvarjena, in čas je, da ji odklenka.

Sašo Peče (Lipa)
Sašo Peče o očitku, da je dokument ponaredil mladoletni sin enega izmed članov stranke.
Sašo Peče
Peče je za MMC zanikal ponarejanje dokumenta in zatrdil, da listina spada v sveženj dokumentov iz leta 1994. Foto: MMC RTV SLO
Zgodba z domnevnimi ponaredki se zapleta

Dejan Kaloh nam je v telefonskem pogovoru zatrdil, da je v sredo ob 23.05 od poslanca Lipe Boštjana Zagorca dobil grozilni SMS, ki se je gasil: "V Mariboru je megleno." Kot je pojasnil zdaj že nekdanji vodja poslanske pisarne Lipe, naj bi to v prenesenem pomenu pomenilo, da naj pazi, kje se giblje, sicer ...

"To so resne grožnje poslanca v DZ-ju," je bil zgrožen Kaloh, ki se namerava zdaj obrniti na policijo, da ta sproži ustrezne postopke. Pri tem poudarja, da ima trden dokaz za vse, kar govori, saj SMS ostaja shranjen v njegovem mobilniku. Takšno SMS-sporočilo sicer po njegovem mnenju kaže "na nemoč, na to, kako se (v Lipi, op. a.) lotevajo stvari, ko jim teče voda v grlo".

Zagorac: Vremenskih SMS-ov se bojijo le lažnivci
Poslanec Lipe Boštjan Zagorac pa je na Kalohove trditve dejal, da se mu zdi škoda časa in besed, da bi to komentiral. Prepričan je, da je Kaloh nekje dobil denar in zaposlitev ter zato ustvaril čisti konstrukt zoper poslance Lipe. "Lotil se je Pečeta, Žgajner Tavševe, danes si je izbral mene, jutri pa kakšno čistilko v državnem zboru, ki ne bo povšeči njemu ali Janezu Janši," pravi.

Zagorac je tudi prepričan, da se "vremenskih SMS-sporočil bojijo le kronični lažnivci, narkomani ali pa največji kriminalci."

"Peče naj gre k zdravniku"
Sašo Peče pa je za MMC dopoldne izjavil, da je Kalohova teorija, po kateri naj bi dokument ponaredil mladoletni sin enega izmed članov stranke, bolna. Ko smo nakdanjega vodjo poslanske pisarne Lipe povprašali, kako to komentira, nam je pojasnil, da so "bolne vse Pečetove izjave". Dodal je, da gre predsedniku Lipe zgolj za blatenje premierja Janeza Janše in da bi moral Peče "obiskati ustrezne ustanove oziroma zdravnika, ki bi mu pomagal rešiti težave".

Za razkritje zgodbe o dokumentu se je Kaloh, kot nam je dejal, odločil zato, "ker ima resnica prednost pred vsem". O tem, kakšni bodo njegovi nadaljnji politični koraki oz. ali se bo morebiti zdaj pridružil kakšni drugi stranki, se ni želel izreči.

Veselič zanika napačno interpretiranje izjav Pečeta
Kot smo poročali dopoldne, je Peče za MMC zatrdil, da sporni dokument ni ponarejen. "Novinar TV Slovenija je moj odgovor namerno napačno interpretiral," je dejal.

Novinar Boštjan Veselič, ki je prispevek pripravil, pa je za MMC ta očitek zavrnil: "Iz odlomkov se jasno vidi, da Peče ponarejanja ne zanika." Opozoril je, da prvi mož Lipe na nobeno izmed dveh enakih vprašanj, ki mu jih je zastavil - ali je torej ponaredil dokument ali ne - ni odgovoril z "ne" ali "ne drži" ali nečim podobnim. "Namesto tega je začel pojasnjevati, da je Janša močan človek," je pojasnil.

Peče za MMC: Listina je pristna
Prvak Lipe je sicer v pogovoru za MMC poudaril, da listina ni ponaredek, in spomnil, da je sam premier Janez Janša na torkovi izredni seji o nakupu oklepnikov pojasnil, da spada v sveženj dokumentov iz leta 1994. Vsi dokumenti iz te "zbirke" naj bi govorili o aferi Depala vas. Po njegovih besedah ne on sam ne njegova poslanska kolegica Barbara Žgajner Tavš dokumenta nista in niti nista mogla ponarediti. "To je natolcevanje," je dodal.


"Če skušaš razkriti nepravilnosti, te diskreditirajo"
Mnogo pomembnejše kot obtožba zoper njega pa se mu zdi sporočilo, ki ga prinaša zgodba, in sicer, da se poskuša vsakogar, ki želi opozoriti na nepravilnosti, povezane z delovanjem predsednika vlade, diskreditirati. "To je slabo za našo državo," je poudaril. Tako po njegovem mnenju aferam v Sloveniji nikoli ne bomo prišli do dna, kar pomeni, da krivci ne bodo kaznovani.

Kot omenjeno, Peče meni, da je navedba Kaloha, da je dokument ponaredil mladoletni sin enega izmed članov stranke, "bolna teorija". Dodal je, da ga je zaradi vsega, kar se dogaja v zvezi z dokumentom, strah vpliva in moči premierja Janše, ki ima očitno močen vpliv ne le v SDS-u, temveč tudi v drugih strankah.

"Dokument imajo tudi na policiji in tožilstvu"
Pri tem je prvi mož Lipe znova poudaril, da je treba izhajati iz spoznanja, da dokument izhaja iz svežnja listin iz leta 1994. Po njegovih besedah je v enaki obliki, kot jo je imel v rokah sam, tudi v arhivu na policiji in na tožilstvu."Zato bi bilo nelogično, da bi ga ponaredil," pravi.

Na vprašanje, ali bo ta zgodba vplivala na izid Lipe na volitvah, je Peče odgovoril, da se s tem ne namerava obremenjevati. Pojasnil je, da je prav, da se Slovenija seznani z dokumentom, da ta pride do ljudi. Želi si namreč, da resnica pride na dan. "Prav zato smo tudi izstopili iz Jelinčičeve kompanije," je dejal. "Politika Janeza Janše je pokvarjena, in čas je, da ji odklenka."

Janša, Lovšin in Kaloh: Dokument je ponaredek
Spomnimo, da je Peče na seji o nakupu oklepnikov predstavil dokument, ki govori o orožarskem poslu iz leta 1991. V njem sta omenjena nekdanji direktor vojaške obveščevalno-varnostne službe Andrej Lovšin, ki naj bi bil določen za odgovorno osebo ob operativni izvedbi prodaje orožja Hrvaški, in Janez Janša, ki naj bi dokument kot minister za obrambo tedaj podpisal.

Tako Janša kot Lovšin, ki je zdaj predsednik uprave Intereurope, sta pristnost listine zanikala. Pri tem jima je pritrdil tudi Kaloh, ki je dejal, da sta Peče in Žgajner Tavševa pripravljena storiti vse, da bi zrušila predsednika vlade.

Marjetka Nared

Novinar TV Slovenija Boštjan Veselič zavrača trditve Saša Pečeta (Lipa), da je namerno napačno interpretiral njegove izjave.

Vsakogar, ki skuša opozoriti na nepravilnosti, povezane z delovanjem Janeza Janše, se skuša diskreditirati.

Sašo Peče zanika, da je bil dokument ponarejen.

Politika Janeza Janše je pokvarjena, in čas je, da ji odklenka.

Sašo Peče (Lipa)
Sašo Peče o očitku, da je dokument ponaredil mladoletni sin enega izmed članov stranke.
Zgodba z domnevnimi ponaredki se zapleta