"Takšna politična obračunavanja z mano in mojimi sodelavci so šla že čez mejo," je Kangler dejal po preiskavah na njegovem domu. Foto: BoBo
Kangler dobil zaupnico mestnega sveta

.

V zadnjem času so kriminalisti na mariborskem območju opravili več hišnih preiskav in podali tudi ovadbe zaradi sumov podkupovanj ter različnih kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost in javna pooblastila. Med preiskovanimi se je znašel tudi župan Franc Kangler, ki vse očitke zanika, proti nekaterim preiskovalcem pa je tudi sam vložil ovadbe. O poslovanju občine v letih 2008 in 2009 se je ob tem negativno izreklo tudi Računsko sodišče.

"Aktualna politika ima dvoje kriterije"
Na seji mestnega sveta občine Maribor je dejal, da so se nanj očitno zgrnili črni oblaki, zahteve za preiskavo pa slabo vplivajo na delovanje občine, zato je svetnikom ponudil svoj odstop, je za MMC povedal dopisnik TV Slovenija Tomaž Karat.

"V zadnjem času so nekatere stvari v mestu šle predaleč, aktualna politika, ki ima v državi oblast, pa ima dvoje kriterije," je prepričan mariborski župan. Preiskave proti njemu naj bi sprožili zato, ker je uspel uresničiti številne projekte, dokumenti pa po njegovih besedah dokazujejo, da so bili postopki vodeni zakonito.

Izpostavil je še, da so mu polena pod noge metali tudi nekateri člani mestne opozicije, zato je dejal, da mandat polaga v odločanje svetnikom, ki naj presodijo o tem, kaj je najboljše za to mesto.

Podporo izrazila večina svetnikov
Svetniki so tako glasovali o t. i. zaupnici županu in ker ima Kangler v mestnem svetu večino, večjih presenečenj ni bilo. 31 svetnikov je zavrnilo njegov odstop, preostali pa so se glasovanja vzdržali.

"Ljudje so mu ta mandat podelili in svetniki gotovo nismo tisti, ki ga ob tem razrešujemo," je dejal Stojan Auer iz Liste za pravičnost in razvoj, Bojan Horvat (SD) pa meni, da je to le Kanglerjev način spodbujanja javnega mnenja, ki naj bi pritosnilo na organe pregona. Če bi imel resen namen odstopiti, bi to moral storiti pisno in po postopku, ki ga določa zakon, še pravijo v opoziciji.

Kangler dobil zaupnico mestnega sveta