Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal se je borkam in borcem zahvalila za pretekle zmage in današnji pogum,
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal se je borkam in borcem zahvalila za pretekle zmage in današnji pogum, "ki ste mu prav vi odprli vrata". Foto: MMC RTV SLO

Vojna, ki je popolnoma zanikala osnovne človekove pravice, je bila otrok krize nekega zgodovinskega obdobja. Dopustila je postopno izginjanje temeljnih civilizacijskih pridobitev, kot je pravna država; ter etičnih principov, kot je spoštovanje človekovega dostojanstva in medsebojne solidarnosti.

Katarina Kresal

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je bila danes na Trebelnem slavnostna govornica na proslavi v počastitev obletnice ustanovitve Gubčeve brigade.

"Naše vrednote so na preizkušnji"
Ministrica se je v svojem govoru dotaknila tudi aktualnih dogodkov. Poudarila je, da so v težkih časih, ko se spoprijemamo s posledicami krize, naše vrednote še posebej na preizkušnji.

Pogosti primeri podjetij, ki ne plačujejo svojih delavcev ali prispevkov za njihova zavarovanja ter jim ni mar za razmere, v katerih delajo in živijo tuji delavci, odpirajo po eni strani vprašanje temeljne človeške solidarnosti, po drugi strani pa vprašanje učinkovitosti državnih nadzornih mehanizmov, je dejala. Ti so po njenih besedah zelo slabo zdravilo za družbo, ki boleha za odsotnostjo prve.

Uspešnost nastopi takrat, ko delavci in delodajalci znajo stati z ramo ob rami
Kresalova je prepričana, da podjetja, ki svojo navidezno konkurenčnost zagotavljajo z izigravanjem delavcev in pravnega sistema, ne morejo biti nosilci našega napredka.

"Dobri odnosi med delodajalci in delavci, med katere še kako sodi tudi pravočasno in pošteno plačilo za opravljeno delo, morajo zato ob vseh pravnih aktih postati in ostati predvsem stvar spoštovanja dostojanstva sočloveka in razumevanja, da prava gospodarska uspešnost nastopi takrat, ko delavci in delodajalci znajo stati z ramo ob rami, noseč tako vsak svoj del odgovornosti kot tudi vsak svoj del uspeha," je pojasnila ministrica.

68 let od ustanovitve Gubčeve brigade
Kresalova je v svojem govoru poudarila, da mineva danes 68 let od takrat, "ko so se v teh krajih zbrali borci in ustanovili slovito Gubčevo brigado, eno prvih enot narodnoosvobodilne vojske na Slovenskem. Brigada, ki si je nadela ime nekdanjega upornika in borca za pravice kmetstva, je sama postala simbol tedaj sodobnega boja in upora."

V času svojega delovanja je Gubčeva brigada opravila več kot tri tisoč kilometrov dolgo bojno pot, saj je delovala na obširnem območju Slovenije kot tudi na Hrvaškem. Med drugim je sodelovala tudi v bitki pri Jelenovem Žlebu, ki velja za eno najbolj uspešnih v zgodovini partizanskega boja na Slovenskem.

Slovesnost je organizirala Občinska organizacija združenja borcev za vrednote NOB Mokronog-Trebelno v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Trebnje, Skupnostjo borcev Gubčeve brigade in Občino Mokronog-Trebelno.

Vojna, ki je popolnoma zanikala osnovne človekove pravice, je bila otrok krize nekega zgodovinskega obdobja. Dopustila je postopno izginjanje temeljnih civilizacijskih pridobitev, kot je pravna država; ter etičnih principov, kot je spoštovanje človekovega dostojanstva in medsebojne solidarnosti.

Katarina Kresal