Blaž Kavčič upa, da bodo Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije ter druga sorodna gibanje in stranke zmogli dovolj modrosti in posluha za soustvarjalnost. Foto: MMC RTV SLO/Barbara Grm
Blaž Kavčič upa, da bodo Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije ter druga sorodna gibanje in stranke zmogli dovolj modrosti in posluha za soustvarjalnost. Foto: MMC RTV SLO/Barbara Grm

Če bi bil poslanec v DZ-ju, ministrske ekipe, ki jo ponuja premier Borut Pahor, ne bi podprl, ker ne prinaša konceptualne spremembe.

Blaž Kavčič
Blaž Kavčič
Ta trenutek po prepričanju Kavčiča verodostojne politična alternative ni. Foto: MMC RTV SLO/Barbara Grm

Na vprašanje, ali bodo volivci levice dobili kakšno alternativo na naslednjih volitvah, je Kavčič v MMC-jevi spletni klepetalnici odgovoril, da alternativa že nastaja, zato upa, da se mu bodo pridružili "vsi dobronamerni pobudniki in da se ne bodo pustili zlorabiti botrom iz ozadja, ki se skrivajo za nekaterimi 'svežimi' gibanji". Trenutno po besedah predsednika državnega sveta, ki je pred dnevi zaradi 'prevelikih razlik' izstopil iz LDS-a, verodostojne alternative še ni.

Vsebino celotnega klepeta si lahko preberete tukaj.

Ob tem je dodal, da je Evropska unija za nas pomembna vrednota, a jo morajo politiki vseeno razumeti kot sredstvo za boljše življenje državljanov in za končni cilj, ki ga moramo spoštovati, "pa če vsi crknemo". "Evropska unija ima hude probleme sama s sabo, premalo je usmerjena v interese državljanov, preveč se podreja finančnim interesom globalnih akterjev," je kritičen Kavčič.

"Svetovni trend pri nas je prisvajanje prevelikega bogastva s strani elit"
O političnem prizorišču v Sloveniji in apatičnosti državljanov za politiko je Kavčič povedal, da državljani niso naivni in da ne sprejemajo floskul v smislu "vsi smo v istem čolnu". "Ker dejansko nismo." Poudaril je, da nas upravičeno skrbijo perspektive nas in naših potomcev za kakovost življenja, kakovost delovnih mest, šolskega sistema, zdravstvenega sistema, pokojnin.

"Svetovni trend, ki je izrazit tudi pri nas, je prisvajanje prevelikega bogastva s strani elit v škodo večine državljanov. Bogati ne delijo usode srednjega razreda, plačujejo minimalne davke. Potreben je preboj v družbo z več veljave proizvodnji in dobremu delu v negospodarstvu in omejitvi prisvajanja s strani elit. Finančni sektor mora postati iz norega gospodarja razumen služabnik," je zapisal.

Bodo nova gibanja zmogla dovolj modrosti?
Glede novih gibanj, ki se v zadnjem času pojavljajo v Sloveniji, upa, da bodo novonastalo Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije ter druga sorodna gibanje in stranke zmogli dovolj modrosti in posluha za soustvarjalnost, da bodo pripravljeni podpreti skupen napor za enotno družbeno alternativo. "Egotripi posameznikov ne bodo prinesli možnosti za pomembne spremembe, ki jih Slovenija nedvomno potrebuje," je prepričan.

Konkretna prizadevanja za novo in svežo smer v politiki
Med recepti oziroma načrti za izhod iz krize, v kateri se je znašla Slovenija, je predsednik državnega sveta med drugim navedel, da je treba prekiniti in sankcionirati odlive v dobro odvetniško-finančno-političnih elit, ki so bili izvedeni v breme davkoplačevalskega denarja, in skleniti mednarodna razvojna zavezništva tam, kjer sami nimamo možnosti - prometna logistika, železnica, energetika. "Trenutno nam to ne uspeva in niti ne bi pomagalo, ker bi vse pokradli," meni Kavčič.

Kot glavni vir je izpostavil ustvarjalnost slovenskega človeka in primer mladega genija Jerneja Barbiča. "V tujini nam bolj uspeva kot doma. Zakaj? Razočarani, besni, obubožani, slabo šolani državljani ne morejo biti ustvarjalni. Potreben je preboj, ker brez iskrenega zaupanja ne bo šlo," je sklenil.

Če bi bil poslanec v DZ-ju, ministrske ekipe, ki jo ponuja premier Borut Pahor, ne bi podprl, ker ne prinaša konceptualne spremembe.

Blaž Kavčič