Za posameznega kršilca je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov, za pravne osebe pa od 3.000 do 50.000 evrov. Foto: RTV Slo
Za posameznega kršilca je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov, za pravne osebe pa od 3.000 do 50.000 evrov. Foto: RTV Slo
Pazljivost ni nikoli odveč
Prostor okoli kurišča mora biti očiščen vseh gorljivih snovi. Foto: feniks13

Kot so še sporočili iz Generalne policijske uprave, je za kurjenje kresov treba pridobiti dovoljenje pristojne upravne enote, vlogo za dovoljenje pa vložiti najmanj sedem dni pred prireditvijo.

Organizatorji javnih prireditev s kresovanjem in vsi, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove, morajo upoštevati predvsem naslednje:

- kurišče mora biti obdano z negorljivimi snovmi (s peskom, kamni, z opeko); - prostor okoli kurišča mora biti očiščen vseh gorljivih snovi;

- kurišče mora biti dovolj oddaljeno od gozda, dreves, prometnic in zgradb;

- med kurjenjem mora biti ob ognju vedno nekdo navzoč;

- če bodo kres kurili otroci, mora biti navzoča odrasla oseba;

- pri kurjenju se ne sme uporabljati gorljivih tekočin (npr. naftnih derivatov) ali snovi, ki pri gorenju razvijajo močan dim in strupene pline (npr. avtomobilske gume);

- ob vetrovnem vremenu je treba kurjenje kresa prekiniti;

- po končanem kurjenju je treba ogenj pogasiti, kurišče pa prekriti s peskom ali z zemljo;

- na javnih prireditvah s kresovanjem mora biti organizirana požarna straža, ki jo lahko opravljajo le gasilci.

Od lani velja novi zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, ki prepoveduje prodajo, posest in uporabo ognjemetnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok. Za posameznega kršilca je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov, za pravne osebe pa od 3.000 do 50.000 evrov. Na policiji opozarjajo, da morajo pri pokanju z možnarji in acetilenom udeleženci oziroma organizatorji poskrbeti za varnostne ukrepe.

Se boste tudi sami udeležili kresovanja? Vabljeni k nalaganju fotografij prvomajskih kresov na Moj splet.

Predstavnik policije za odnose z javnostmi Leon Keder je za MMC pojasnil, da zakon o varstvu javnega reda in miru dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kjer je takšno pokanje že tradicija. Pri tem pa je treba upoštevati, da mora biti med 22. in 6. uro zagotovljen nočni mir in počitek ljudi. Globa za nespoštovanje določil znaša od 83,46 do 208,65 evra.

Kako prijavite shod, si preberite tukaj.

Previdnost pri kurjenju kresa ni nikoli odveč
Uprava RS-a za zaščito in reševanje (URSZR) opozarja na posebno pozornost pri kurjenju kresov, kjer je treba upoštevati več navodil: od tega, da mora biti kurišče obdano z negorljivimi snovmi in dovolj oddaljeno od gozda ter zgradb, do tega, da mora biti, če kres kurijo otroci, ob njih vedno odrasla oseba. Na javnih prireditvah s kresovanjem mora biti organizirana tudi požarna straža, ki jo lahko opravljajo le gasilci, so še zapisali na URSZR-ju.

Po zakonu o gozdovih, lahko policija izreče globo iz določb, ki govorijo o kurjenju in sicer za fizično osebo 200 evrov, po uredbi, ki ureja varstvo pred požari širše - tudi izven območij gozdov, pa je predpisana globa 125,19 evrov.

K. Š.