Nov kazenski zakonik je začel veljati 1. novembra, malo po tem pa je Zalar že napovedal njegove spremembe. Foto: MMC RTV SLO
Nov kazenski zakonik je začel veljati 1. novembra, malo po tem pa je Zalar že napovedal njegove spremembe. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Zalar
Minister za pravosodje in predsednik sveta Aleš Zalar je prepričan, da gre za zelo zadržan pristop strokovnjakov do sprememb kazenskega zakonika. Foto: MMC RTV SLO

"V razpravi se je izkazalo, da naj se gre samo v tiste spremembe kazenskega zakonika, zaradi katerih v praksi problemov ni mogoče rešiti drugače," je po prvem srečanju članov sveta, dejal pristojni minister in predsednik sveta Aleš Zalar.

Če tožilci, sodniki in odvetniki menijo, da je neko vprašanje urejeno tako, da ne omogoča doseganja ciljev, je po ministrovem mnenju smiselna interventna sprememba in dopolnitev kazenskega zakonika.

"Temu bomo dodali še tista vprašanja, za katera je ali pa bo ustavno sodišče ocenilo, da so potrebne določene prilagoditve ustavi," je dejal predsednik sveta. Po njegovi oceni se bodo določene spremembe kazenskega zakonika očitno zgodile, vendar je v tem trenutku še nemogoče reči, katere so te spremembe, razen ene, ki jo terja odločba ustavnega sodišča.

Najprej o tem, kakšen sistem sploh želimo
Člani sveta so se po Zalarjevih besedah odločili, da bodo sicer najprej izvedli razpravo o konceptu in kazenskopravni doktrini, in o tem, "kakšen kazenskopravni sistem sploh želimo v Sloveniji". Poročevalka za to področje bo Alenka Šelih in šele na osnovi njenega poročila in razprave bodo na seji sveta odločili, ali so potrebne kakšne druge spremembe kazenskega zakonika.

Svet je še sklenil, da bodo do prihodnje seje, ki bo v začetku marca, pregledali pripombe tožilstev, sodišč in odvetniške zbornice. Na osnovi tega bodo ocenili, katera od pripomb je taka, da preprečuje funkcioniranje zakonika, je pojasnil Zalar.

Zalar: Gre za zadržan pristop
Kot je ocenil Zalar, gre za zelo zadržan pristop strokovnjakov do sprememb kazenskega zakonika. Tak pristop po njegovem mnenju zagotavlja dovolj časa za premislek o tem, katera konceptualna vprašanja naj se uredijo drugače, kot so urejena zdaj. Ministrstvo pa bo po Zalarjevih besedah zagotovilo tudi potreben čas za širšo javno razpravo.

Svet poleg Zalarja sestavljajo še: Alenka Šelih, ki je bila na prvi seji tudi imenovana za Zalarjevo namestnico, Damjan Korošec, Dragan Petrovec, Goran Klemenčič, Hinko Jenull, Katja Filipčič, Katja Šugman Stubbs, Liljana Selinšek, Marko Bošnjak, Mitja Jelenič Novak, Peter Hauptman, Renata Salecl, Štefan Horvat, Vid Jakulin in Zvonko Fišer.

T. K.