Poleg spremembe kazenskega zakonika Zalar napoveduje še nadaljevanje reforme zakona o kazenskem postopku. Foto: MMC RTV SLO
Poleg spremembe kazenskega zakonika Zalar napoveduje še nadaljevanje reforme zakona o kazenskem postopku. Foto: MMC RTV SLO
Kazenski zakonik
Opozicijske poslance prejšnjega sklica državnega zbora je ob sprejemanju novega kazenskega zakonika najbolj motila hitrost, s katero hoče koalicija sprejeti nov zakonik in povečevanje represije. Foto: MMC RTV SLO
Zalar in Kresalova napovedujeta spremembe

Konkretnih predlogov za spremembe še ni, je pa Zalar napovedal, da ne bodo hiteli in bodo na pravosodnem ministrstvu oblikovali strokovno skupino, ki pripravila prve predloge za spremembe. Sestavo skupine za spremembe je sicer obljubljal še preden je postal pravosodni minister. Kresalova pa je glede sprememb že napovedala usklajevanje z ministrstvom za pravosodje.

Zalar in Kresalova sta svoje namere predstavila na 15. zboru državnih tožilcev na Bledu. Notranja ministrica je pozdravila komuniciranje s stroko, generalno državno tožilko Barbaro Brezigar pa že povabila na sestanek.

Minister za pravosodje je v svojem nastopu napovedal še nadaljevanje reforme zakona o kazenskem postopku, a dejal, da si bodo za to vzeli čas, k reformi pa povabili tudi tožilce. Zalar je še zagotovil, da si bo kot minister prizadeval za takšne rešitve plačne reforme, ki bodo zadovoljile vse.


Zalar spremembe že napovedoval
Na domenvne napake in pomanjkljivosti je Zalar opozarjal še preden je zakon stopil v veljavo. Nekatere člene zakona je označil za nesprejemljive napake", med njimi pa izpostavil zagroženo zaporno kazen 20 let za storilca umora, ki hkrati stori še drugo kaznivo dejanje, in razpolovitev zastaralnih rokov za izvršitev zaporne kazni. S prvo meni, da se ogroža varnost z državljanov, druga pa nja bi omogočala izognitev prestajanja zaporne kazni.

Glede prvega očitka so Zalarju takrat s pravosodnega ministrsva, ki je bil še pod vodstvom Lovra Šturma, odgovorili, da ta navedba ne drži in lahko dobi storilec tudi 30 let zapora.

Največ pripomb na dosmrtno kazen
Sicer pa je bilo že med samim sprejemanjem zakona dvignjenega precej prahu. Novemu zakoniku so nasprotovali številni pravni strokovnjaki, predvsem zaradi uvedbe dosmrtne kazni, registra pedofilov in možnosti hitrejšega pogojenga odpuščanja iz zaporov v primeru vzornega vedenja.

Precej burne so bile tudi razprave v državnem zboru, takratna opozicija je kritizirala hitrost, s katero hoče koalicija sprejeti zakonik, kar naj ne bi bilo dobro za zagotavljanje strokovnosti, obenem pa so opozarjali, da zakonik povečuje represijo. Spraševali so se tudi, ali so poslanci sploh kompetentni in dovolj usposobljeni za sprejemanje tako specifičnega zakonika.

S. Z.

Zalar in Kresalova napovedujeta spremembe