Mestna občina Ljubljana. Koga bo Janković pooblastil? Foto: BoBo
Mestna občina Ljubljana. Koga bo Janković pooblastil? Foto: BoBo


V ponedeljek se bo namreč sešel ljubljanski mestni svet. Po neuradnih informacijah bo Janković za vodenje občine pooblastil zdajšnjega podžupana, izvoljenega na njegovi listi, Aleša Čerina.

V ponedeljek naj bi svojega naslednika razkril tudi slovenjgraški župan Matjaž Zanoškar, prav tako izvoljen na Jankovićevi listi Pozitivna Slovenija. To naj bi storil v okviru seje mestnega sveta, ki je sklicana za 16. uro. Funkcijo podžupana Mestne občine Slovenj Gradec sicer opravljajo Niko R. Kolar (DeSUS), Vinko Vrčkovnik (SD) in Bojan Mestek (SDS).

S potrditvijo poslanskih mandatov bodo namreč tistim županom, ki so bili izvoljeni za poslance, prenehale županske funkcije, zato bodo morali za čas do nadomestnih županskih volitev za vodenje občin pooblastiti enega izmed podžupanov oziroma podžupanj. Pooblaščence županov bodo imeli v 11 slovenskih občinah.

Renata Brunskole odhaja iz Metlike
Nadomestne županske volitve bodo tudi v Metliki. Dozdajšnja županja Renata Brunskole je namreč kandidirala na Listi Zorana Jankovića in bila izvoljena v DZ. V DZ so bili izvoljeni tudi dolgoletni župan Mirne Peči Zvonko Lah, župan Občine Polzela Ljubo Žnidar in bovški župan Danijel Krivec. Od županskega mesta se bo poslovil še radeški župan Matjaž Han, ki je bil za poslanca izvoljen na listi SD-ja.

Pukšič zapušča Destrnik, Bogovič Krško
Nove župane bodo prihodnje leto iskali tudi v Krškem, Železnikih, Destrniku in Dupleku, od koder se z vodstva občin v samo poslanske klopi selijo novoizvoljeni poslanci SLS-a. Od šestih poslanskih mest, kolikor jih je pripadlo tej stranki, so namreč kar štiri zasedli zdajšnji župani, to so Franc Bogovič, Mihael Prevc, Franc Pukšič in Janez Ribič.

Sedemkrat sprejemali, ustavno sodišče ohranja
Nezdružljivost županske in poslanske funkcije je DZ v sedmem poskusu uzakonil 17. maja letos, ko je sprejel novelo zakona o poslancih. Nato je Zanoškar skupaj s še tremi župani na ustavno sodišče naslovil pobudo za začetek postopka za presojo ustavnosti zakona o poslancih, ki prepoveduje hkratno opravljanje poslanske in županske funkcije, a je ustavno sodišče pobudo zavrnilo.